Bir hafta önce Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın rejiminin devrilmesiyle yeni bir döneme giren Suriye’de Kürtler, belirsiz bir gelecekle karşı karşıya. Ülkenin kuzeyinde yer alan Kürtler, Suriye’nin en büyük etnik azınlığını oluştururken, aynı zamanda ABD’nin ülkedeki en yakın müttefiki konumunda. Ancak Esad rejimini deviren Sünni Arap isyancıların yükselişi ve bu süreçte Türkiye’nin rolü, Kürtlerin özerk kazanımlarını tehdit ediyor.

Yıllar süren iç savaş boyunca Kürt savaşçılar, farklı silahlı gruplara karşı mücadele etti, ABD ile ortaklaşa IŞİD’i yenilgiye uğrattı ve ülkenin doğusunda büyük ölçüde özerk bir bölge kurdu. Ancak yeni dönemde, Kürtlerin yeni Suriye'de yer bulması zor görünüyor.

Türkiye ve Kürtler Arasındaki Çatışma Derinleşiyor

Türkiye destekli muhalif gruplar, Kürtlerin kontrolündeki Menbic’i ele geçirdi. Aynı zamanda, Türk hava saldırıları Kürt konvoylarını hedef aldı. Türkiye, bu konvoyların hükümet depolarından yağmalanan ağır silahları taşıdığını iddia ediyor.

Bir Kürt savaşçı, Türk saldırılarının sadece askeri hedefleri değil, sivilleri de korkuttuğunu belirtti. Azad İsmail, “Türk dronları, askeri hedefleri vuruyormuş gibi davranıyor ama aslında birçok sivil hedefe saldırıyor. Bu da halkı çok korkutuyor,” dedi.

Esed'in uyuşturucu ağı deşifre oluyor Esed'in uyuşturucu ağı deşifre oluyor

ABD ve Kürt İttifakı Belirsizleşiyor

Suriye’nin doğusunda Kürt güçleriyle ortak operasyonlar yürüten yaklaşık 900 ABD askeri bulunuyor. Ancak bu ittifak, Başkan Donald Trump’ın göreve başlamasıyla tehlikeye girebilir. Trump, geçmişte ABD’nin Suriye’deki varlığını gereksiz bulmuş ve “bu bizim savaşımız değil” diyerek bölgeden çekilmeyi savunmuştu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Erik Kurilla’nın SDF güçleriyle yaptığı son toplantı, Biden yönetiminin ittifaka olan bağlılığını gösterse de Trump yönetiminin politikasının değişebileceği endişesi hakim.

Yeni Yönetimin Kürtlere Yaklaşımı Nasıl Olacak?

Yeni dönemde Suriye'deki Kürtler, Şam'daki İslamcı isyancıların yaklaşımından tedirgin. Kürt liderler, isyancıların ilk etapta SDF kontrolündeki bölgelere yönelik olumsuz bir tutum sergilemediğini söylese de, Deir ez-Zor’da Kürt savaşçıların şiddetle dışlanması ve Menbic’in ele geçirilmesi gelecekteki gerilimlerin habercisi olabilir.

İsyancıların Kürtlerle bir uzlaşma sağlaması, Kürtlerin doğudaki özerkliğini kabul etmeyi gerektirebilir. Ancak böyle bir adım, Kürtlerin en büyük rakibi olan Türkiye’yi rahatsız etme riskini taşıyor.

Kaynak: Haber Merkezi