Sudan Sağlık Bakanlığı, son bir ay içinde kolera nedeniyle 430’dan fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ülke genelinde kolera vakalarının sayısı 14.000’e ulaştı. Ancak, süregelen iç savaş, salgına karşı verilen mücadelenin büyük ölçüde aksamasına neden oluyor.

Sudan’da Nisan 2023'ten bu yana ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında devam eden çatışmalar, ülkenin sağlık sistemini çökertmiş durumda. ABD’nin Sudan özel elçisi Tom Perriello'ya göre, savaşın başlamasından bu yana 150.000’e yakın insan hayatını kaybetti. Doktorlar Sınır Tanımayan Örgütü (MSF), savaşan taraflar tarafından sürekli engellendiklerini ve insani yardımların salgınla mücadelede yetersiz kaldığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler, Sudan'daki çatışmaların dünyanın en kötü insani krizlerinden birine yol açtığını belirtti. Çatışmalar nedeniyle dokuz milyondan fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Aynı zamanda, çiftçilik yapılamadığı için yaygın bir kıtlık korkusu da mevcut. 

Darfur'da Soykırım Endişesi  

Batı Darfur bölgesinde Arap olmayan gruplara yönelik soykırım uyarıları yapılmakta. Kolera salgınıyla birlikte, özellikle hamile kadınlar ve çocuklar, sağlık sisteminin çökmesi nedeniyle ciddi tehlike altında. MSF'nin raporuna göre, sadece Güney Darfur'da Ocak ve Ağustos ayları arasında 114 anne ölümüne tanık olundu, binlerce çocuk ise açlıkla karşı karşıya.

AB, İsrail'in Lübnan'daki saldırısında 12 sağlık görevlisinin öldürülmesini şiddetle kınadı AB, İsrail'in Lübnan'daki saldırısında 12 sağlık görevlisinin öldürülmesini şiddetle kınadı

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre kolera, hızlı gelişen ve oldukça bulaşıcı bir hastalık. İshal, susuzluk ve ölümle sonuçlanabilir ancak zamanında müdahale edildiğinde tedavisi mümkündür. Sudan Sağlık Bakanı Haitham Muhammed İbrahim, Ağustos ortasında kolera salgını ilan etti.

Kolera salgınının artışında savaşın yanı sıra, yoğun yağışlar ve sel felaketleri de etkili oldu. Ayrıca, yerinden edilmiş kişilerin kaldığı kamplardaki kalabalık koşullar, hastalığın yayılmasını hızlandırdı. MSF Acil Koordinatörü Esperanza Santos, bu unsurların koleranın yayılmasında "mükemmel bir fırtına" oluşturduğunu söyledi.

Hastalığın yayılmasını durdurmak amacıyla bazı bölgelerde okullar, pazarlar ve dükkanlar kapatıldı. Sağlık otoriteleri, salgının kontrol altına alınabilmesi için daha fazla yardıma ve hızlı müdahaleye ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

Kaynak: Haber Merkezi