Okyanuslarda bulunan tuzlu suların güneş enerjisi ile buharlaşması sonucu su döngüsü gerçekleşir. Tuzlu suların su döngüsü ile oluşmasında ki gibi aynı olarak tatlı sularda bu şekilde şu döngüsü ile devam eder. Su döngüsü aynı zamanda hidrolojik döngü olarakta bilinir. Su döngüsü, iklimsek olayları etkilediği gibi yaşamın sürebilmesinde ki en büyük etken maddedir. Su döngüsü olayında gaz haline dönen suların soğuk havalarda yoğunlaşması ile yeryüzüne yağış olarak indiği gözlemlenir. Su döngüsü olayının Milattan Önce 460 yıllarında bulunduğu bilinir.

Su Döngüsünün Özellikleri Neler?

Su döngüsü devamı için birkaç koşul gerekir. Öncelikle su döngüsü yeryüzünde buharlaşma ve terleme yolu ile devam eder. Bu sayede atmosferin üst katlarına ulaşan sular bulutları oluşturur. Bulutlar soğuk havanın etkisi ile yoğunlaşarak havanın soğukluk derecesine göre yeryüzüne yağmur, kar, dolu gibi şekillerde yeryüzüne inerler. Bu işlemler sürekli olarak devam ettiğinin de doğanın su dengesi de devam eder ve böylece su dengesi korunmuş olur. Yaşamın stabil halde devam etmesi için en büyük etken olan su döngüsü normal şartlarda hiçbir zaman duraklamadan sürekli olarak yaşam koşullarında bulunan etkisini sürdürür ve bu sayede yaşam devam eder.

Su Döngüsü Bozulur İse Ne Olur?

Su döngüsünün bozulması durumunda yaşam tamamen bozulacaktır. Su döngüsü bozulduğu taktirde toprak arazilerinden bitki örtüsü ve yer altı, yer üstü sularına kadar her düzenin bozulacağı aşikardır. Su döngüsü bozulduğu halde yağış miktarları azalarak tükenecektir ve bu sebeplerle canlıların yaşam kaynakları sekteye uğrayacaktır. Su döngüsü sırasında sulara uygulanan kimyasallar, fabrika atıkları, nükleer atıklar gibi birçok etkiler ile kirletilen bu sular canlılara büyük ölçüde zarar verir. Su döngüsü ile tamamen temizlenemez ve canlıların üzerinde ki olumsuz etkilerine devam edebilir.

Su Döngüsü Aşamaları Neler?

Su döngüsü olayının gerçekleşmesi için bazı aşamaları bulunur. Bu aşamalar doğru ve düzenli bir şekilde ilerlediği taktirde su döngüsü olayı sorunsuz ilerleyerek yaşamın riskini azaltır. Su döngüsü olayı 3 aşama ile gerçekleşir ve bu aşamalar şu şekildedir:

  1. Buharlaşma aşaması, bu yol ile su ısınarak buharlaşır ve böylece terleme yolu ike atmosfere döner. Su döngüsünde ki buharlaşma sıcaklık etkisi ile gerçekleşir. Suyun buharlaşabildiği alanlar ise akarsular, okyanuslar, denizler, topraklar ve yağış alanlarıdır. Bitki ve diğer canlılarında terlemesi ile atmosfere su verilebilir ve atmosfere su sadece buharlaşma yolu ile geçebilir.
  2. Yoğunlaşma aşaması, bu aşamada ise su buharları soğuyarak buz kristallerine dönüşür ve bu sayede bulutlar oluşarak yoğunlaşma aşaması gerçekleşir.
  3. Yağışlar, bu aşamada yoğunlaşan suların daha çok soğuması ile su taneciklerine düşerek yeryüzüne inmesine ve yağmur yağmasına sebep olur. Yeryüzüne düşen yağışların büyük bir kısmı deniz, akarsu ve göllere karışır. Bu sayede yeraltı suları yolu ile denizlere ulaşır ve su döngüsü tamamlanmış olur.

Dünya Su Rezervleri Neler?

Dünya üzerinde bulunan su rezervleri bilindiği üzere okyanuslarda ve denizlerde tuzlu su halindedir. Dünyamızda ise bu oran %97’dir. Geriye kalan oran ise tamamı ile tatlı su olarak geçer. Yerkürede bulunan 1,4 milyar su rezervi sürekli olarak hareket halindedir. Su döngüsünün oluşması ve bir aksamaya uğramaması halinde su rezervleri de normal normlarında devam eder.

Editör: Haber Merkezi