İsrail’in işgal politikası, Birleşmiş Milletler’in (BM) 1947’de aldığı 181 numaralı kararla başladı. Bu kararla, tarihi Filistin topraklarının %56’sından fazlasının Yahudilere bırakılması planlandı. İngiliz manda yönetiminin sona erdiği 14 Mayıs 1948’de İsrail Devleti kuruldu. İsrail’in bağımsızlık ilanını takiben Arap ülkeleri ile 1948’de yaşanan ilk savaşta, İsrail Batı Kudüs dahil Filistin topraklarının yüzde 68’ine yakınını ele geçirdi.

1967: Altı Gün Savaşı ve Genişleyen İşgal

İsrail, 1967’de “Altı Gün Savaşı” olarak bilinen çatışmada Doğu Kudüs, Batı Şeria, Gazze Şeridi, Sina Yarımadası ve Suriye’nin Golan Tepeleri’ni işgal etti. 1973’teki Yom Kippur Savaşı’nda ağır kayıplar veren İsrail, Mısır ile 1979’da barış anlaşması imzalayarak Sina Yarımadası’ndan çekildi. Ancak, Golan Tepeleri’ndeki işgal bugün hâlâ devam ediyor.

Pharrell Williams UNESCO iyi niyet elçisi oldu Pharrell Williams UNESCO iyi niyet elçisi oldu

Lübnan ve İsrail: Sürekli Çatışma

İsrail, 1978’de Lübnan’ı işgal etti. 1982, 1996 ve 2006’daki savaşlarla Lübnan topraklarına yönelik saldırılarını sürdürdü. Son olarak 30 Eylül 2023’te başlatılan kara saldırılarıyla Lübnan’ın güneyinde yeni bölgeler işgal edildi. Bu saldırılar, 2 milyon Lübnanlının yerinden edilmesine neden oldu. 27 Kasım 2023’te varılan ateşkes uyarınca İsrail’in işgal ettiği topraklardan çekilmesi planlansa da bu sürecin belirsizliği devam ediyor.

Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Golan Tepeleri: İşgalin Kalıcılaşması

İsrail, 1967’de işgal ettiği Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Golan Tepeleri’nde işgali pekiştirici adımlar attı. Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 250’den fazla yasa dışı Yahudi yerleşim birimi kurarak 700 binden fazla İsrailliyi bu bölgelere yerleştirdi. Golan Tepeleri’nde de 30’dan fazla Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Başbakan Binyamin Netanyahu, bu bölgelerdeki işgalin sona ermeyeceğini açıkça ifade etti.

Gazze Şeridi: Ablukadan Yeniden İşgale

İsrail, 1967’de işgal ettiği Gazze’den 2005’te çekilmiş olsa da, 2006’dan itibaren bölgeyi hava, kara ve denizden abluka altına aldı. 7 Ekim 2023’te başlattığı saldırılarla Gazze’yi yeniden işgal etti ve bu işgali kalıcı hale getirme hedefini sürdürdüğünü açıkladı. Netanyahu yönetimi, Gazze’de Filistinlilerin hareket alanını kısıtlayarak işgali yeni düzenlemelerle pekiştirme çabasında.

Suriye’de Tampon Bölge İşgali

Son olarak İsrail, Baas rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’nin tampon bölgesini işgal etti. Netanyahu, 7 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Hermon Dağı’ndaki tampon bölge işgalinin “İsrail’in güvenliğini sağlayacak bir düzenleme bulunana kadar” süreceğini belirtti.

Netanyahu’dan Provokatif Açıklamalar

Netanyahu’nun açıklamaları İsrail’in işgal politikasının devam edeceğini açıkça ortaya koyuyor. 9 Aralık’ta “Golan sonsuza dek İsrail Devleti’nin bir parçası olacaktır.” derken, 12 Aralık’ta “Kudüs, İsrail’in bölünmez başkenti olarak kalacak.” ifadelerini kullandı. Netanyahu, Batı Şeria’daki işgalden vazgeçmeyeceklerini de defalarca dile getirdi.

İsrail’in 1948’den bugüne uzanan işgal politikası, uluslararası hukuku defalarca ihlal ederek devam etti. Başta Filistin olmak üzere birçok komşu ülkenin topraklarında işgalci tutumunu sürdüren Tel Aviv yönetimi, bölgedeki barış umutlarını zayıflatıyor.

Kaynak: AA