Neslihan Karali / Özel Haber

İsrail’in Gazze’de uyguladığı soykırıma destek verdiği için küresel olarak boykot edilen Starbucks, zarar açıklamaya devam ediyor. Malezyalı Starbucks Operatörü Bfood, üçüncü çeyrekte 8.8 milyon dolar zarar edildiğini açıkladı. 

Gazze Şeridi’nde 10 ayı aşkın süredir çocuk, kadın ve sivilleri katleden İsrail apartheid rejimine destek veren küresel kahve zinciri Starbucks’a karşı dünya çapında boykot sürüyor. Yıllık verilerde zarar açıklayan Starbucks, son dönemde en büyük darbeyi Malezya’dan aldı. Malezyalı Starbucks operatörü Berjaya Food Berhad (BFood), katliam sponsoru firmanın dördüncü çeyrekte de zarara uğradığını bildirdi.

Bastığı zemin çökünce iş yerinin tavanında asılı kaldı; o anlar kamerada Bastığı zemin çökünce iş yerinin tavanında asılı kaldı; o anlar kamerada

Yüzde 52’lik düşüş 

Berjaya Food, 30 Haziran 2024'te sonlanan üçüncü çeyrekte, 30.19 milyon dolar gelir elde ettiğini açıkladı. Nisan-haziran sürecinde şirketin, 8.8 milyon zarara uğradığı kaydedildi. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde 62,83 milyon dolar elde edilmişti. Bu durum, bir yıl içinde yüzde 52’lik düşüşü gösteriyor.  Şirket açıklamasında, “Borsa kayıtlarına göre, incelenen cari çeyrekte gerçekleşen önemli ölçüdeki düşük gelir ve vergi öncesi zarar, esas olarak Orta Doğu'daki çatışmaya ilişkin mevcut duygu durumundan kaynaklanmaktadır.” ifadelerini kullandı. 

‘Tek seferlik’ zarara katkı 

Bfood, 168.86 milyon dolar gelir ve 20.19 milyon dolar vergi öncesi zarar bildirdi. Bu rakamlar, bir önceki yılın aynı döneminde kaydedilen 260 milyon dolar gelir ve 34.39 milyon dolar vergi öncesi kârla karşılaştırıldığında, bir düşüşü temsil ediyor. BFood'un Jollibean Foods Pte Ltd.'deki hissesinin tamamının satmasını da “tek seferlik” zarara katkıda bulunduğu belirtildi. 

Gelecekten umutlular

Yatırımla ilgili istisnai giderler hariç tutulduğunda, bir önceki mali yılda 34.39 milyon dolar olan vergi öncesi kâra kıyasla vergi öncesi zararın 17.77 milyon dolar olması hedefleniyordu.  "Yöneticiler, grubun iş performansını etkileyen zorlu piyasa koşullarının ve dış baskıların farkındadır."  ifadelerini kullanan BFood, soykırım karşıtlarının başlıca boykot hedeflerinden Starbucks’ın, gelecek mali yılı da zararı kapatacağını hatta kâr sağlayacağından umutlu olduğunu dile getirdi. 

Pandemiden sonra ilk düşüş

31 Mart 2024’te ilk çeyrek bilançosunu açıklayan Starbucks’un cirosu, ocak-mart dönemini kapsayan süreçte, yıllık bazda yüzde 2 azalışla yaklaşık 8,6 milyar dolara gerilemişti. Firmanın, pandemi döneminden bu yana mağaza satışları yüzde 4 azalışla ilk düşüşünü yaşarken mağaza trafiği de yüzde 6 azalmıştı.  

Pahalılık protestosu 

Öte yandan ABD menşeli kahve zincirinin dünya çapındaki satışları, yıllık olarak yüzde 1,8 düşüş kaydetti. Şirketin en büyük ve en önemli pazarı olan ABD'de satışlar yüzde 3 azaldı. Bu, pandemi ve 2008’deki mali krizden bu yana yaşanan en büyük düşüş oldu. Boykot zararını ürün fiyatlarına yaptığı zamla kapatmaya çalışan Starbucks, pahalılık protestosuyla karşı karşıya. Birçok tüketici, kahvelerdeki fahiş zam nedeniyle şirketi artık tercih etmeyeceğini söyledi. 

Katillere kahve!

Starbucks, Gazze’de bulunan ve masumları katleden İsrail askerlerine ücretsiz kahve desteği veriyor.

Editör: Enes Kılıç