Merve Dere/ Muhabir
Soya yağı, Çin ve Japonya gibi ülkelerden gelen bir bitkisel yağdır ve birçok faydaya sahiptir. Soya yağı, soya bitkisinden elde edilir. Soya bitkisi, yüksek protein içeriğiyle bilinir ve endüstriyel kullanımlarda yaygın olarak kullanılır. Soya yağı, kolesterol içermemesi ve yüksek protein içeriğiyle dikkat çeker. Rafine edilmemiş soya yağları sağlık açısından daha faydalı olabilir.
SOYA YAĞI NASIL ELDE EDİLİR?
Soya yağı, soya fasulyesi tanelerinden elde edilir. Soya üretimi ABD, Brezilya, Çin ve Arjantin gibi ülkelerde yoğunlaşmıştır. Ham soya yağı, soya fasulyesinin fiziksel işlemler ve organik çözücüler kullanılarak elde edilir. Daha sonra bu yağ rafine edilerek mutfaklarda kullanılan yağ haline getirilir.
Soya yağı, birçok alanda kullanılır. Gıda sektöründe pişirme yağı, salata sosu, margarin ve mayonez gibi ürünlerde kullanılır. Ayrıca kozmetik ürünlerinde de kullanılır.
SOYA YAĞININ FAYDALARI
Cilt bakımı için kullanılan soya yağı, cildi canlandırır ve parlaklık kazandırır. Saç bakımı ve tırnak güçlendirici ürünlerin içeriğinde de bulunabilir.
Soya yağının birçok faydası vardır. Kalp sağlığını korur, kolesterolü dengeler, kolon kanseri riskini azaltır, göz ve cilt sağlığına katkıda bulunur, kemik gelişimini destekler ve bağırsak sağlığını iyileştirir. Ayrıca, saç dökülmesini önler, meme kanseriyle savaşır ve diyabet hastalarının kullanımına uygundur.
Soya, geleneksel Çin tıbbında yüksek ateş, uykusuzluk, baş ağrısı, anksiyete ve akciğer sorunlarının tedavisinde kullanılan önemli bir bitkidir. Ayrıca, kalp, karaciğer ve böbrekler için iyi bir tonik olarak kabul edilir. Soya filizlerinin kabızlık giderici özelliği bulunurken, şişkinliği azaltır ve idrar yolu enfeksiyonlarını hafifletir.
Soya bitkisinde bulunan fitoöstrojenler, östrojene benzeyen bileşenlerdir ve bu nedenle menopoz belirtilerinin tedavisinde kullanılabilir. Özellikle ani ateş basmaları ve gece terlemesi gibi belirtiler için soya ekstresi önerilmektedir. Ancak, bazı kadınlarda soyanın meme kanseri riskini artırabileceği yönünde endişeler bulunmaktadır, bu nedenle soyanın menopoz belirtileri için kullanımı tartışmalıdır.
Soya fasulyesinden elde edilen soya lesitini, kandaki kolesterol seviyelerini düşürmede etkili olabilir. Bu nedenle, soya lesitini kolesterol kontrolü için potansiyel bir yardımcı olarak kabul edilir.
AŞIRI TÜKETİMİ ZARARLI
Ancak, soya yağının aşırı tüketimi zararlı olabilir. Özellikle kaçak üretimden elde edilen yağların kalitesiz olabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca, uzun süreli ve aşırı tüketim hormonlar üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir, özellikle ergenlik döneminde bu etki daha belirgin olabilir.
NASIL TÜKETİLİR?
Soya içeren gıdaları diyetinizin bir parçası yapın. Düşük besin değerine sahip gıdalardan kaçının ve edamame, soya fıstığı, miso ve tempeh gibi gıdaları tercih edin.
Ekstrakt Kullanımı: Günde 50-90 mg soya izoflavonu alın.
Soya Shakesi Hazırlama: 180 gram soya sütü, bir tutam vanilya, yarım bardak çilek ve yarım muzu karıştırın. Yarım bardak buz ekleyin. Tüm malzemeleri 10-15 saniye boyunca blendırda karıştırın. Hazır hale getirip hemen servis edin.