Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmesiyle birlikte sosyal medya hesaplarında 500 Türk Lirası banknotlarının piyasada çıktığına dair haberler gündem oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bu yönde bir çalışma olmadığını açıkladı. Her seçim dönemi ortaya atılan 1000 ve 500 liralık banknotların çıkacağına dair sosyal medya gündemini bu seçimde de oluşturdu.

BEŞYÜZ TÜRK LİRASI ARKA YÜZ

Sosyal medyada yeni basıldığına dair ortaya atılan 500 liralık Türk lirası 1971 çıkarıldığı ve 1994 yılında tedavülden kaldırılan bir para birimi olduğu doğrulandı.

BEŞYÜZ TÜRK LİRASI ÖN YÜZ

Ticaret Bakanlığı döner, iskender ve hamburgere ilişkin gramaj denetimi yaptı Ticaret Bakanlığı döner, iskender ve hamburgere ilişkin gramaj denetimi yaptı

Neden 1000 TL ve 500 TL'lik Banknot İsteniyor?

Bazı ekonomistler ve bankacılar, artan enflasyon ve paranın değer kaybı nedeniyle 1000 TL ve 500 TL'lik banknotların basılmasının gerekli olduğunu savunuyor. Bu banknotların basılmasının sağlayacağı faydalar şunlar olarak sıralanıyor:

Büyük banknotlar, daha az sayıda banknotla yüksek miktarda parayı taşıma ve saklama imkanı sunar.

ATM'lerden büyük banknot çekilebilmesi, işlem sayısını azaltarak zaman tasarrufu sağlar.

Büyük banknotların basılması, küçük banknotlara göre daha az maliyetli olabilir.

500 Liralık Banknot

Ancak bu görüşe karşı çıkanlar da var. Büyük banknotların basılmasının enflasyonu artıracağını ve paranın değer kaybını hızlandıracağını savunanlar, şunları öne sürüyor:

Büyük banknotlar, paranın değer kaybını ve enflasyonu psikolojik olarak tetikleyebilir.

Büyük banknotlar, kara para aklama ve diğer yasa dışı faaliyetleri kolaylaştırabilir.

Sonuç olarak, 500 TL ve 1000 TL'lik banknotların basılıp basılmayacağı Merkez Bankası'nın alacağı karara bağlı. Bu konudaki tartışmalar ve farklı görüşler, yakın zamanda da devam edecek gibi görünüyor.

Güncel ve geçmişte kullanılan tüm para örneklerine Merkez Bankası'nın internet sitesinden göz atılabilir.

Editör: Pınar Karahan