Muhammed Durak - Muhabir
NOAA Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi, orijinal değerlendirmesini 2003'ten bu yana ilk kez şiddetliden aşırı jeomanyetik fırtınaya güncelledi. Auroralar, bitişik Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'nın çoğunda görülebiliyordu.
Bu mevcut güneş döngüsündeki aktivitenin zirvesinin ne zaman olacağını tam olarak bilmiyoruz, ancak buna gerçekten çok yakınız ve Güneş, aktivitesiyle hayal kırıklığı yaratmıyor. NOAA Uzay Hava Tahmin Merkezi, Ocak 2005'ten bu yana ilk kez şiddetli bir Jeomanyetik Fırtına Gözlemi yayınladı. Güneş'ten çok sayıda yüksek hızlı plazma gezegenimize çarpmaya hazır bir şekilde geliyor.
Gezegenimiz manyetik alanı sayesinde bizi iyi koruyor ancak en güçlü jeomanyetik fırtınaların etkilerinin farkında olmak önemli. Şiddetli bir fırtına, yaygın voltaj kontrolü sorunlarına neden olabilir ve iletişimden navigasyona kadar günlük faaliyetler için ihtiyaç duyduğumuz uyduların navigasyonu ve işleyişinde sorunlar yaratabilir. Ayrıca radyo kesintileri de yaratabilir.
Ancak bu sadece kötü bir haber değil. Muhteşem auroralar görmek üzereyiz. Güneş plazması Dünya'nın manyetosferiyle etkileşime girdikçe parçacıklar etrafta uçacak ve atmosfere çarpacak. Etkileşime girdikleri gaza bağlı olarak farklı renkler verirler.
Gelen plazmanın miktarı ve enerjisi o kadar önemli ki, auroralar normalden daha düşük manyetik enlemlerde (belki de ABD'deki kuzey Kaliforniya kadar düşük ve Avrupa'daki kuzey Almanya kadar düşük ) görülebilecek . Güney yarımkürede, Tazmanya ve Yeni Zelanda'nın güney adasında göksel ışık gösterileri yapılmalı.
Güneş diski, parlak ve ara sıra yanıp sönen güneş lekesi alanı dışında çoğunlukla koyu kırmızıdır.
Bütün bunların nedeni çok büyük ve son derece aktif bir güneş lekesinde bulunmaktadır. AR3664 adı verilen bu cisim, son birkaç gün içinde çok sayıda güneş patlaması yaydı. Güneş lekesi yan yana 16 Dünya kadar geniş, o kadar büyük ki onu çıplak gözle görebiliyorsunuz. Ama lütfen güneş tutulması gözlükleri takın! Tutulma gününde Google trendinin tekrarlanmasını istemiyoruz!
Bu aktivite patlamasında çok sayıda koronal kütle atımı meydana geldi. Bunlardan en az beşi Dünya'ya yönelik. Bunlardan üçünün, daha sonraki bir koronal kütle atımının daha önce yayılanlardan daha hızlı olduğunu tanımlayan bir terim olan yamyam koronal kütle püskürmesinde bir araya gelmesi mümkündür. Böylece onlara yetişiyor, onlarla birleşiyor ve yoluna çıkan gezegenlere bir plazma tsunamisi gönderiyor.
Plazma 10 Mayıs'tan itibaren Dünya'ya çarpmaya başlayacak ve 12 Mayıs'a kadar devam edecek. Büyük kısmı Cumartesi günü çarpacak. Açık ve karanlık bir gökyüzünün en yakın direğe doğru baktığı bir yere gitmek için harika bir zaman.
Güneş döngüsü başına yaklaşık 100 şiddetli jeomanyetik fırtına vardır, yani her 11 yılda bir. Aşırı güneş fırtınaları çok daha nadir olup, döngü başına yalnızca dört tanedir. Ama örneğin sonuncusu, ikisinin de olmadığı tuhaf bir olaydı. Son aşırı jeomanyetik fırtına 2003 Cadılar Bayramı'nda meydana geldi ve İsveç'te elektrik kesintilerine ve Güney Afrika'da güç transformatörlerinin hasar görmesine neden oldu.