Hazal Mihrace Göksun - Muhabir
Şahin, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, bu tür yayınların, basın meslek ilkeleri ve etik değerlerle bağdaşmayan bir boyuta ulaştığını vurguladı. "Sokağın sesi" adı altında sunulan röportajların, gerçekte sadece belirli bir fikri desteklemek amacıyla kurgulandığını ifade eden Şahin, bu tarz içeriklerin geniş kitleleri bilinçli olarak yanlış yönlendirdiğini söyledi.
"Manipülasyon Aracı Olarak Kullanılıyor"
RTÜK Başkanı, özellikle ekonomik ve siyasi yönlendirmeler yapmak amacıyla kullanılan bu formatların, nesnellikten uzak olduğunu ve dezenformasyona yol açtığını belirtti. Şahin, "Sadece verilmek istenen mesaj doğrultusundaki görüşlerin yer aldığı röportajlarda, sanki genelin sesiymiş veya toplumun büyük bir kesiminin görüşüymüş gibi yansıtılan vatandaş fikirleri, nesnellikten uzak, maksatlı yönlendirici tarafıyla dezenformasyona yol açmaktadır. Bu tarz yanıltıcı röportaj teknikleri, kitleleri bilinçli olarak etki altına almak amacıyla kullanılmaktadır." dedi.
RTÜK Gözetimi Altında
Şahin, yeni medya platformlarındaki bu tür yayıncılık faaliyetlerinin RTÜK'ün yakın takibinde olduğunu da dile getirdi. RTÜK'ün, bu tür içeriklerin kitleleri sosyolojik çatışmalara sevk etme potansiyeline karşı görsel yayıncılık ilkeleri kapsamında gerekli adımları atmaya devam ettiğini belirtti.
RTÜK Başkanı, "RTÜK, kitleleri sosyolojik çatışmalara sevk eden bu tip yayın faaliyetleriyle alakalı görsel yayıncılık ilkeleri kapsamında gerekli çalışmaları yapmakta ve sürdürmektedir." ifadelerini kullandı.
Kamuoyunun Dikkatine!
— Ebubekir Şahin (@ebekirsahin) August 8, 2024
Zaman zaman gerek ulusal televizyonlarda tespit ettiğimiz gerekse bazı sosyal medya mecralarında yayınlanan “Sokak Röportajları” veya “Vatandaşın Görüşü” gibi çeşitli adlarla sunulan halk mülakatları, kamuoyunu manipüle edici yönüyle evrensel basın meslek…