Mehmet Akif Çavdarlı - Diriliş Postası 

Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Özcan Kaya, skolyozun "omurganın üç planlı" ve "C ya da S şeklini aldığı bir deformite" olduğunu ifade etti. Çekilen filmlerde, omurgada ölçülen iki omur (vertebra) arasında 10 derece üzerinde eğrilik bulunuyorsa bunun skolyoz olarak tanımlandığını belirten Kaya, ameliyat ettikleri vakalar arasında 140-150 dereceye varan eğriliklerin nadir de olsa görüldüğünü kaydetti. Daha sık rastlanan eğriliklerin ise 40, 50 ve 60 derece civarında olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Kaya, omurgadaki deformitelerin büyük bir kısmının sağlıklı bireylerde sonradan ortaya çıkan yapısal sorunlar olduğunu ve ergenlik çağına doğru ortaya çıkan skolyozun genellikle sebebi bilinmediği için "idiopatik" olarak adlandırıldığını belirtti. Kaya, skolyotik deformitelerin yaşlanma, yıpranma ve dejenerasyon süreçleriyle birlikte ilerleyen yaşlarda da meydana gelebildiğini ekledi.

Skolyoz Başlangıcı Olanlarda Yüzme, Omurga Eğriliğini Artırabilir 3

Tedavi yöntemleri ve başarı kriterleri

Skolyoz tedavisinde egzersiz, korse ve cerrahi işlemler gibi yöntemlerin kullanıldığını ifade eden Doç. Dr. Özcan Kaya, hastaların panik yapmadan bir uzmanla görüşmeleri gerektiğini vurguladı. Kaya, skolyoz tespit edilen her hastanın durumunun bireysel olarak değerlendirildiğini ve uygun tedavi yönteminin belirlendiğini belirtti. Tedavi yöntemlerinin avantajları ve dezavantajlarına değinen Kaya, başarı kriterlerinin takip ve kontrol ile hastanın tanı aldığı esnada skolyozun derecesinin büyüklüğü ve hastanın büyüme potansiyeli olduğunu söyledi.

Kaya, ileri derecede skolyozu olan erken yaştaki çocukların tarama çalışmalarında eğriliklerinin ilerleme riskinin yüksek olduğunu belirterek, bu hastaların daha yakın takip edilmesi gerektiğini ve aşamalı müdahalelerle başarı elde edilebileceğini vurguladı.

Yüzmenin skolyoza etkisi

Doç. Dr. Özcan Kaya, halk arasında merak edilen "Yüzmek skolyoza iyi gelir mi?" sorusuna da yanıt verdi. Kaya, geçmişte sırt kaslarının güçlendirilmesi amacıyla yüzmenin reçete edildiğini ancak gözlemsel çalışmalarda yüzmenin skolyoza iyi geldiğine dair herhangi bir kanıt bulunmadığını belirtti. Kaya, yüzmenin skolyotik eğrilik başlangıcı olan kişilerde omurga eğriliğini artırabileceğini vurguladı ve sağlıklı bireylerin yüzmeye devam etmesinde bir sakınca olmadığını söyledi.

Skolyoz Başlangıcı Olanlarda Yüzme, Omurga Eğriliğini Artırabilir 2

Skolyoz belirtileri ve ailelere tavsiyeler

Kulak tıkanıklığı: Nedenleri ve tedavi yöntemleri Kulak tıkanıklığı: Nedenleri ve tedavi yöntemleri

Ailelerin çocuklarında skolyoz belirtisi olup olmadığını anlayabilmelerinde gözlemlerinin önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Kaya, omuz veya bel asimetrisi, omuzlarda içe dönüklük, yürürken gövde ve bacaklar arasında uyumsuzluk gibi belirtilerin fark edilmesi durumunda doktora başvurulması gerektiğini söyledi. Kaya, skolyozun yönetilebilir bir süreç olduğunu ve ailelerin panik yapmaması gerektiğini ifade etti.

Doç. Dr. Özcan Kaya, ameliyat tekniklerinde geçmişe göre daha küçük invaziv yöntemler kullanıldığını, daha kısa seviyeli enstrümanlarla eğriliğin düzeltildiğini belirtti. Ayrıca, son yıllarda ipli skolyoz tedavisi gibi farklı yöntemlerin de kullanılmaya başlandığını sözlerine ekledi.

Editör: Mehmed Akif Çavdarlı