Elazığ depremi binalarda depreme dayanıklılığın ve alınabilecek önlemlerin ne kadar hayati önem taşıdığını bir kez daha gözler önüne serdi. Onlarca binanın yıkıldığı ve yüzlercesinin de hasar gördüğü 6,8’lik depremde, 872 deprem izolatörü sayesinde sarsıntının en hafif şekilde hissedildiği Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi dikkatleri üzerine çekti. Elazığ depremi, ‘Sismik izolatör nedir? Sismik izolatör depremde güvenliği sağlar mı?’ sorularını akla getirdi. 41 vatandaşın vefat ettiği 24 Ocak 2020 Cuma akşamı saat 20.55’te meydana gelen şiddetli depremin hemen ardından vatandaşlar yapı olarak en güvenli buldukları Fethi Sekin Şehir hastanesi’ne koştu. Peki, Sismik izolatör nedir? Deprem izolatörü (Sismik izolatör) depremde güvenliği sağlar mı? Yanıtı haberimizde.
Sismik izolatör nedir? Deprem izolatörü (Sismik izolatör) depremde güvenliği sağlar mı?
Deprem izolatörü olarak da bilinen sismik izolatör, inşaatlarda kolonların ve betonarme perdelerin altlarına yerleştirilerek binanın zemin ile direkt etkileşimini engelleyen, yatay kuvvetle hareket edip deprem sırasında geniş ve yumuşak salınım göstemek suretiyle depremin enrjisini sönümleyen bir sistemdir.
Sismik izolatörler, depreme dayanıklı bina yapımlarında kullanılan sistemlerden biri.
Onlarca binanın yıkılmasına ve yüzlercesinin de hasar görmesine neden olan 6,8’lik sarsıntı, 872 sismik izolatör sayesinde Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nde en hafif şekilde hissedildi. Konuyla ilgili detaylı açıklama yapan Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nin mimarı Ahmet Akyüz, inşaatın başından beri burada görevli olduğunu söyleyerek, ‘Ben bile depremden 5-10 dakika sonra evimden çıkıp hastane binasına koştum. Elazığ’da şu anda sismik izolatör sistemi ile donatılmış tek yapı burası’ ifadelerini kullandı.
Deprem izolatörü sistemi sayesinde binada tek bir hasar olmadığını belirten Mimar Akyüz, 6.8’lik depremin hastanenin üst katlarında artçı deprem gibi çok hafif hissedildiğini aktardı.