DEMET İLCE / MUHABİR

Uzmanlar, yerel bir ihbardan yola çıkarak Sırbistan'ın uzak bir bölgesinde araştırma yapan arkeologların 7000 yıllık geniş bir yerleşim yerinin kalıntılarını keşfettiğini ve tamamen haritalandırdığını söyledi.

Kiel Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Sırbistan'ın kuzeyindeki bir köy olan Jarkovac yakınlarında bulunan Neolitik yerleşim, yaklaşık 24 futbol sahası büyüklüğünde yaklaşık 32 dönümlük (13 hektar) bir alanı kapsıyor ve birkaç hendekle çevrili.

Araştırmacılar bölgedeki diğer benzer alanların farkında olsalar da bu bir sürpriz oldu.

Ekip lideri ve doktora öğrencisi Fynn Wilkes, "Yerel bir adamın orada bir şeyler olabileceğini söylemesi üzerine bölgeye gittik ve sonra bu oldukça büyük siteyi ıssız bir yerde bulduk" dedi. Almanya'daki Kiel Üniversitesi Tarih Öncesi ve Protohistorik Arkeoloji Enstitüsü, "O bölge ve o dönem için devasa bir yerleşim yeri olan bu olağanüstü yapıyı bulduk." dedi.

Açıklamaya göre, topraktaki materyallerin radyokarbon tarihlemesi, bölgenin MÖ 5400 ile 4400 yılları arasına tarihlendiğini ve muhtemelen bu dönemde Güneydoğu Avrupa'da var olan Vinča kültürü tarafından işgal edildiğini ortaya çıkardı.

Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi ile Efes Deneyim Müzesi’nde yerli ziyaretçilere yüzde 50 indirim Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi ile Efes Deneyim Müzesi’nde yerli ziyaretçilere yüzde 50 indirim

Wilkes, bu grubun bölgedeki "ilk yerleşik çiftçi topluluklarından" biri olduğunu ve keçi, sığır ve diğer hayvanları yetiştirip yetiştirdiklerini söyledi.

Açıklamaya göre araştırmacılar, "çok sayıda" yanmış evin kalıntılarını ve çok sayıda eseri buldular; bunlar birlikte "7.000 yıl önceki bölgenin yapısı hakkında net bir fikir" verdi. Wilkes, bu eserler arasında gemilerin ve "ince kırmızımsı boyalı çanak çömlek parçalarının" yer aldığını ve bunların hepsinin alanın yüzey seviyesinde bulunduğunu söyledi.

Ekip lideri ve Kiel Üniversitesi Tarih Öncesi ve Protohistorik Arkeoloji Enstitüsü'nde tarih öncesi ve sosyal arkeoloji profesörü Martin Furholt, "Sırp Banat bölgesinde daha büyük Geç Neolitik yerleşimler neredeyse hiç bilinmediğinden bu keşif olağanüstü önem taşıyor" dedi.

Ancak araştırmacılar için en büyük sürpriz, sitenin bu kadar uzun süredir gözden kaçmış olmasıydı.

Wilkes, "Nehirlere ve dağlara daha yakın olan bilinen yerleşim yerleri arasında büyük bir uçurum görüyoruz ve sonra birdenbire ovaların ortasında devasa bir boşlukla karşılaşıyorsunuz." dedi. "Artık ortada bir şey olduğunu kanıtlayabiliriz."

Araştırmacılar bu alan ile bölgedeki diğer yerler arasında herhangi bir bağlantı olup olmadığını daha iyi anlayabilmek için daha fazla kazı yapmayı planlıyor.

Muhabir: Demet İlce