Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte dolandırıcılar, özellikle üniversite öğrencilerini hedef alarak internet üzerinden kazanç sağlamaya çalışıyor.
Öğrencilerin sıklıkla yemek siparişi verdiği uygulamaları kullanan dolandırıcılar, sahte sipariş mesajlarıyla kişilerin bilgilerini ele geçirmeyi amaçlıyor. Bu yeni dolandırıcılık yöntemiyle karşı karşıya kalan vatandaşların dikkatli olması gerekiyor.
Dolandırıcılar, internet üzerinden sipariş vermemiş kişilere sahte sipariş mesajları göndererek “Size bir kod gönderdik. Bu kodu bize söyleyin, siparişinizi iptal edelim” şeklinde yanlışlık havası yaratarak mağdurları tuzaklarına çekmeye çalışıyor.
"Kodu Vermeniz Yeterli" Tuzağına Dikkat!
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Asiye Tuğçe Çakır, bu dolandırıcılık yönteminin yaygınlaştığını belirtti. Çakır, “Son dönemde dolandırıcılar, herhangi bir sipariş vermeyen kişilere sipariş verdiklerini söyleyerek, iptal için kod istiyorlar. Kod verildiğinde ise mağdurlardan para çekimi yapılıyor.” ifadelerini kullandı.
Öğrenciler Dolandırıcıların Hedefinde
Çakır, özellikle üniversite öğrencilerinin bu tür dolandırıcılık yöntemleriyle karşı karşıya kaldığını belirterek, “Öğrencilerin yemek siparişi vermesi dolandırıcıların işine geliyor. Kendinizi bu tür dolandırıcılıklardan korumanın en iyi yolu, bu tarz mesajlara ve aramalara itibar etmemek. Sipariş vermediğiniz bir durumda size gelen kodların kaynağını kontrol etmelisiniz. Ayrıca bu kodları kimseyle paylaşmamalısınız.” dedi.
Dolandırıcılardan Korunma Yöntemleri
Dolandırıcılardan korunmanın en etkili yollarından biri, gelen mesajların kaynağını dikkatlice incelemek ve sipariş vermediğiniz bir durumda kodu kimseye vermemek. Çakır, bu tür durumlarla karşılaşıldığında sipariş verilen uygulamanın yetkilileriyle iletişime geçilmesini tavsiye etti.
Dolandırıcılığın Ardından Yapılması Gerekenler
Bir dolandırıcılık olayı yaşandığında yapılması gerekenleri anlatan Çakır, “İlk olarak adliyeye veya en yakın karakola başvuru yapabilirsiniz. Lakin biz her zaman en yakın kolluk kuvvetine başvuru yaparak dosyayı bir an önce açtırmanızı ve bir an önce de soruşturma başlatılmasını tavsiye ederiz. Dolandırıcılar artık kendilerinin sicilleri kabarıklaşması ve beraberinde cezaevi yolu görününce yeni bir yöntem daha buldular. Sicili temiz vatandaşlara komisyon vermek karşılığında onların bilgilerini alıp onların hesaplarına parayı gönderiyorlar. Bu aracı kişiye de komisyon vererek oradan parayı alıyorlar. Bu yüzden bizim vatandaşlarımızdan isteğimiz, sicili temiz kişiler bunlardan korunmak için ne iş yaptığını bilmediğiniz, nereden para geleceğini bilmediğiniz kişilerle IBAN bilgilerinizi paylaşmamanız veya hesabınıza gelen paranın nereden geldiğini bilmiyorsanız, en yakın kolluk kuvvetine veya başsavcılığa başvurmanızda fayda olacaktır. Bu paranın nereden geldiğini bilmediğinizi bildiren bir dilekçeyle soruşturma açılmasını sağlayıp kendinizi daha rahat aklayabilirsiniz” diye konuştu.
Vatandaşlardan Dikkatli Olunması Çağrısı
Bu dolandırıcılık yöntemine daha önce maruz kaldığını belirten Fatih Olgunçelik, “Bir süre önce bana benzer mesajlar geldi. Kargo veya yemek siparişi olarak mesaj geliyor. Ben okumadan siliyorum, arkadaşlara da bunu tavsiye ederim. Bu mesajlarda dolandırıcılık olayları olduğunu duydum, ben de açmıyorum” diyerek dolandırıcıların tuzaklarına düşülmemesi konusunda uyardı.