Sümeyye Aksu / Özel Haber - LÖSEMİ, çocukluk çağında en sık karşılaşılan kanser türü olarak tanımlanıyor. Milyonda 2 ile 4 arasında görülme sıklığı olan lösemi, çok sayıda çocuğun yaşam kalitesini düşürüyor ve zor dönemlerden geçmesine neden oluyor. Ancak erken tanı ve modern tedavi yöntemleri sayesinde bu hastalıktan kurtulmak mümkün olabiliyor. Lösemiye karşı toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini söyleyen Çocuk Hematoloji-Onkoloji ve Kemik İliği Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Emin Kürekçi, “Lösemi nedir, çocuklarda lösemi önlenebilir mi?” gibi merak edilen sorular hakkında Diriliş Postası’na açıklamalarda bulundu.

KÖTÜ HÜCRELER KEMİK İLİĞİNİ İŞGAL EDİYOR

Löseminin bir kan hastalığı olduğunu belirtilen Prof. Dr. Kürekçi, “Damarlarımızda dolaşan kanın yapıldığı yer kemik iliğidir ve kök (ana) hücrelerin anormal hücreye dönüşmesi ile lösemi hastalığı ortaya çıkar. Kemik iliğindeki kök hücrelerde meydana gelen anormallik, değişim sonucunda kan hücrelerinin (alyuvar, akyuvar, pıhtılaşma pulcukları vs) hatalı üretilmesine veya hiç üretilmemesine neden olur. Blast adını verdiğimiz bu kötü hücreler önce kemik iliğini işgal eder, sonra da karaciğer, dalak, lenf bezleri, beyin, göz gibi diğer organlara yayılarak ölümcül hale gelir. Lösemi tedavi edilebilen bir hastalıktır. Kemoterapi adını verdiğimiz ilaçla tedaviler ile yüzde 10 vakada uyguladığımız kemik iliği (kök hücre) nakilleri tedavinin esasıdır” ifadelerine yer verdi.

Doğal ve sağlıklı gıda tüketimine önem verilmeli
Prof. Dr. Kürekçi, “Ailesinde lösemi veya kanser hastalığı bulunan annelerin, çocuklarına hamile kalacakları günden itibaren bebeklerini düşünmeleri, onları korumaya almaları büyük önem taşımaktadır. Özellikle anneler gebelikten itibaren sonsuza kadar sigara, alkol, gazlı ve enerji içeceklerinden uzak durmalı, kimyasal maddeler içeren tüm gıda maddelerini beslenmelerinden çıkartmalıdır. Doğal ve sağlıklı gıda tüketimine önem vermelidir. Yoğun radyasyon yayan cep telefonları, tabletler, bilgisayar ve televizyonun mümkün olduğunca az kullanması ve ev ortamında bulundurulmaması gerekir. Löseminin nedenleri arasında, son zamanlarda psikolojik faktörler de giderek önem kazanmıştır. Özellikle çocuklarda ortaya çıkan ani şoklar, büyük üzüntüler, aşırı kıskançlıklar, depresyonlar lösemi gibi hastalıkları tetikleyen faktörlerdir” diye konuştu.

EN ÇOK 1-6 YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLARDA GÖRÜLÜYOR

4 çeşit löseminin olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kürekçi, “Akut lenfoblastik lösemi (ALL) Akut miyeloid veya miyelojenöz lösemi (AML) Kronik lenfositer lösemi (KLL) Kronik miyeloid veya miyelojenöz lösemi (KML) olmak üzere 4 çeşit lösemi vardır. Her yaşta ama en çok 1-6 yaş arasındaki çocuklarda büyük çoğunlukla görülen Akut Lenfoblastik Lösemi, ALL’dir” dedi.

MORLUKLAR DİKKATE ALINMALI

Çocuklarda en sık görülen kanser türü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kürekçi, ebeveynlerin çocuklarının vücutlarındaki morluklara dikkat etmeleri gerektiğini vurgulandı. Prof. Dr. Kürekçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her morluk çocuğun hareketli olmasına ve yaramazlığa bağlanmamalıdır. Vücutta çok sayıda kendiliğinden veya hafif darbe ile meydana gelen morluklar önemsiz olabildiği gibi bu ciddi hastalığın sinyalleri de olabilir. Altında kemik bulunan yüzeylerde örneğin kol ve bacaklardaki morluklar darbeye bağlı olabilir ancak yumuşak bölgelerdekiler anlamlıdır ve doktora gösterilmelidir. Çok hafif bir darbeyle kocaman bir morluk oluşması da normal değildir ve zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır”

‘Lösemi değil iyilik bulaşıcıdır’
PROF. Dr. Kürekçi, “Öncelikle löseminin önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu bilmek löseminin değil iyiliğin bulaşacağını unutmamak lösemide farkındalık için yapılacak en önemli adımdır” ifadelerini kullandı.

Çocuk Hematoloji-Onkoloji ve Kemik İliği Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Emin Kürekçi

Editör: Haber Merkezi