Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Boran liderliğindeki 25 kişilik ekip, kalenin cami çevresindeki kazılarda bu önemli bulguyu keşfetti.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Ali Boran, bu sezon mimari yapılara ilişkin önemli veriler elde ettiklerini ve silifke kalesinde bir mezar yapısına dair bulguların bulunduğunu belirtti. Önceki kazılarda antik döneme ait gözyaşı şişesi, kandil ve seramik gibi nesnelerin bulunduğunu hatırlatan Boran, yeni tabletin de büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Skyroad ile Keşfet 5. Fotoğraf Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu Skyroad ile Keşfet 5. Fotoğraf Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu

Silifke Kalesi'nde Kötülükten Koruduğuna Inanılan Tılsımlı Mezar Tableti Bulundu2

Boran, mezar tabletinin Bizans Dönemi'ne ait olduğunu ve içeriğindeki yazıların, yapıyı her türlü kötülükten korumak amacıyla tasarlandığını ortaya koyduğunu ifade etti. Epigrafi uzmanlarıyla çözümleme çalışmaları devam etmekte. Bu bulgunun, bölge ve Anadolu tarihi açısından kritik bir veri olduğunu söyledi.

Tablet, caminin batısındaki bir mekanda keşfedildi ve büyüklüğü sınırlı olsa da önemli bilgiler sunabileceği değerlendirildi. Günümüzde nazar boncuğu olarak bilinen nesnelerin, tarih boyunca kötülükten korunmak amacıyla yapıldığını belirten Boran, Silifke Kalesi'nde elde edilen bu bulgunun tarihi önemine dikkat çekti.

Silifke Kalesi'nde Kötülükten Koruduğuna Inanılan Tılsımlı Mezar Tableti Bulundu3

Kaynak: AA