Cumhur İttifakı’nın karşısına çıkan CHP, İP ve Saadet’in seçim vaatlerinde 15 Temmuz hain darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ ile mücadeleye yer almazken, terör örgütü PKK ile mücadelenin önünü kesecek Terörle Mücadele Yasası’nın değiştirilmesi yer alıyor.

Neşat Ergül/Yorum Haber

24 Haziran’da yapılacak seçimlere 24 gün kala, İP’in de seçim beyannamesini paylaşmasıyla bütün partiler seçim vaatlerini açıklamış oldu. AK Parti’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan seçim beyannamesinde 146 kalkınma projesi yer aldı. Seçim beyannamesinde en önemli başlıklardan biri de, Ar-Ge ve yenilik alanındaki harcamaların katma değere dönüşümü teşvik edilerek, “milli teknoloji hamlesi” oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise çeşitli toplum kesimlerinin talep ve beklentileri doğrultusunda vaatlerini sıralayarak, “2023’te, ekonomide yerli ve milli diriliş sayesinde, siyasette birlik ve dayanışma ruhunun ayağa kalkışıyla Türkiye bölgesinde süper güç, küresel düzeyde de sözü dinlenen bir ülke seviyesine mutlaka ulaşacaktır” temennisinde bulundu.

KAYIKÇI İTTİFAKININ VAATLERİ

Diğer yandan, Cumhur İttifakı’na temellerindeki ideolojik farklılıklara rağmen ağız birliği eden CHP, İP, Saadet ve HDP’nin başlıca derdi Terörle Mücadele Kanunu. Terör suçu dolayısıyla tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinden çıkartılması için ise kayıkçı ittifakı üyesi partilerin nasıl meydanlarda bas bas bağırdıkları da ortada. 15 Temmuz 2016’da milletin iradesine kast eden FETÖ ile mücadele konusunda bir tek mücadele maddesine yer vermeyen CHP seçim beyannamesinde, Terörle Mücadele Yasası’nı değiştireceğini, OHAL’i kaldıracağını vaat etti. Aynı vaatler, İP, Saadet ve HDP’nin seçim vaatleri arasında da yer alıyor.

KAHRAMANLARA VERİLEN HAKKIN PEŞİNDELER

CHP’nin bir takıntısı da, hain darbe girişimi ve sonrasındaki eylemlere müdahale eden sivillerin cezai sorumluluğunu kaldıran kanun maddesi. Bu maddeye “iç savaş maddesi”, “terörle mücadele adı altında kişilere suç işleme özgürlüğü verilmesi” gibi eleştirilerde bulunanlar CHP ve HDP’ye İP’de katılırken, MHP bu konuda sonuna kadar hükümetin yanında kalarak destek verdi. Eğitim sistemine ilişkin de CHP’nin seçim vaadi, imam hatip liseleri ve meslek liselerinin orta kısımlarının kapatılmasını öngörüyor. CHP, iktidara gelmemsi halinde uygulayacağı eğitim sistemiyle 28 Şubat sürecini hortlatmış olacak. İP Genel Başkanı Meral Akşener de seçime 24 gün kala açıkladığı seçim beyannamesinde, FETÖ ile mücadele vaadi yerine FETÖ’nün kanlı darbe girişiminden sonra kapatılan bazı kurumların yeniden açılacağını öne sürdü. Kendi tabanıyla örtüşmeyen partilerle ittifak içerisindeki Saadet Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu da, yine tabanıyla örtüşmeyen, terörle mücadele konusundaki vaatleriyle CHP ile HDP’den bir farkı düşünmediğini ortaya koydu.

AFRİN’İ GERİ ALACAKLARMIŞ

HDP ise bilindiği gibi PKK ağzıyla seçim vaatlerini sıraladı. OHAL’in kaldırılması ve Terörle Mücadele Yasası, diğer partilerde olduğu gibi HDP’nin de gündemindeydi. Her fırsatta terör örgütünün sözcülüğünü yapan HDP ve onun Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, şimdi de PKK/PYD/ YPG’lilerin hayallerine ortak oldu. Temelli, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolünde bulunan ve Afrinliler’in geri dönmesi sağlanan Afrin’in geri alınacağını iddia etti. Ayrıca Temelli, Afrin’i aldıktan sonra oraya Afrinliler’i yerleştireceklerini de iddia ederek, şu an ilçede Afrinliler olduğuna göre, oraya PKK’lıları yerleştireceklerini kastetti.

Editör: TE Bilisim