Siirt Valiliği'nin desteğiyle Tillo Kaymakamlığı, Tillo Belediyesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce düzenlenen programa, Siirt ve diğer illerden katılımcılar geldi. İlahi dinletisinin ardından, belediye hizmet binasındaki dev ekrandan olayın görüntülerini bekleyenler, cep telefonlarıyla anları kaydetmek için hazırlandılar.

Vali Kemal Kızılkaya, bu tür etkinliklerin geleceğe dair umutlarını yeşerttiğini belirtti. Kızılkaya, Tillo'nun eşsiz doğa ve bilim mirasını yaşatmak amacıyla toplandıklarını ifade ederek, "Bu kadim topraklar, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve önemli şahsiyetler yetiştirmiştir. Tillo'daki 'güneş hadisesi', bilimin ve inancın nasıl tamamlandığını, insan zekasının neler başarabileceğini ve mirasımıza sahip çıkmanın önemini hatırlatmaktadır." dedi.

Kızılkaya, hadisenin sadece bir doğa olayı değil, aynı zamanda geçmişten bugüne uzanan bilimsel başarının ve kültürel mirasın sembolü olduğunu vurguladı. Saat 06.17'de gerçekleşmesi beklenen olay hava muhalefeti nedeniyle yapılamadı. Katılımcılara dev ekrandan olayın eski görüntüleri gösterildi.

Programa eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül, Tillo Kaymakamı Mehmet Ali Semiz, Tillo Belediye Başkanı İdham Aydın, İl Emniyet Müdürü Necmettin Öztürk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Uğur Özmen ve İl Müftüsü Şakir Pinal katıldı.

IŞIK HADİSESİ NEDİR?

Siirt'in Tillo ilçesinde İsmail Fakirullah'ın 1734'te vefatının ardından İbrahim Hakkı Hazretleri, "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?" diyerek arayışa girdi ve hocası için yan tarafında kule bulunan bir türbe ile Tillo'nun yaklaşık 3 kilometre uzağındaki bir tepeye taş duvar yaptı. Her yıl ekinoksda doğan güneşin ışınları, bu duvardaki pencereden yansıyarak türbeye ve İsmail Fakirullah Hazretleri'nin kabrinin başucuna ulaşır.

Bursa'da işçi servisi minibüsü devrildi: 13 yaralı Bursa'da işçi servisi minibüsü devrildi: 13 yaralı

1960'larda yapılan restorasyonda pencerenin yerinin değişmesi sonucu sistem izlenemez hale geldi. 2011'de farklı üniversitelerden bilim insanlarının çalışmalarıyla yeni bir pencere açılarak olay yeniden izlenebilir oldu.

Kaynak: AA