Ufuk Coşkun - Diriliş Postası 

Bu etkileyici buluntu, Akdeniz tarihinin en önemli deniz savaşlarından birinin su altındaki izlerini gün yüzüne çıkarıyor. İşte konuya ilişkin bilinmeyenler…

Aegates savaşında kullanılan koçbaşı

MÖ 241'de Sicilya kıyılarında gerçekleşen Aegates Savaşı, Roma İmparatorluğu'nun Kartaca’yı mağlup ettiği ve Batı Akdeniz'deki egemenliğini pekiştirdiği kritik bir çatışmaydı. Son 20 yıldır bu savaşın izlerini arayan denizcilik araştırmacıları, Roma donanmasına ait bir koçbaşını, Levanzo ve Favignana adaları arasındaki bir deniz bölgesinde, yaklaşık 80 metre derinlikte buldu.

Genç şarkıcı Duygu Kiraz hayatını kaybetti Genç şarkıcı Duygu Kiraz hayatını kaybetti

Sicilya Bölgesi Deniz Müdürlüğü, bu koçbaşının Roma savaş gemilerinin ön kısmında kullanılarak düşman gemilerini batırmak için tasarlanmış ölümcül bir silah olduğunu belirtiyor. Buluntu, araştırma gemisi Hercules’in sofistike ekipmanlarıyla çıkarıldı. Şu ana kadar bölgede 27 koçbaşı, 30 Roma miğferi ve iki kılıç keşfedilmişti.

Koçbaşı

Arkeolojik ve tarihsel önemi

Arkeologlar, koçbaşının üzerinde Roma askeri miğferi tasvirinin detaylı analizini sürdürüyor. Ancak, deniz canlıları nedeniyle yüzeyinde henüz herhangi bir yazıt tespit edilemedi. Aegates Savaşı, Pön Savaşları’nın ilkini sona erdirerek Kartaca'nın Batı Akdeniz'deki hakimiyetine son vermişti. Roma'nın bu zaferi, bölgedeki egemenliğini pekiştirmiş ve imparatorluğunu genişletme yolunda önemli bir adım olmuştu.

Koçbaşı 4

Francesco Paolo Scarpinato, bölgesel kültürel miras danışmanı, “Aegates deniz tabanı, Roma ve Kartaca filoları arasındaki deniz savaşı hakkında daha fazla bilgi edinmek için her zaman değerli bir kaynak olmuştur” diyor. Levanzo ve Favignana arasındaki sular, Roma’nın Akdeniz üzerindeki hâkimiyetini kurduğu savaşın sahnesi olarak tanımlanıyor.

Koçbaşı 3

Editör: Ufuk Coşkun