Nihat Nasır - Diriliş Postası 

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, ishalin bakteriler, parazitler ve yaygın olarak virüslerden kaynaklandığını belirtiyor. Virüs kaynaklı ishalin genellikle ateş yapmadığını, bir gün boyunca etkisini gösterdiğini ve hastayı yatağa hapsetmediğini ifade eden Dr. Sokullu, bakterilerin ise besin zehirlenmelerine yol açarak ishale neden olduğunu vurguluyor.

Dr. Sokullu, ishal sonucu oluşan sıvı kaybının yetişkinlere göre çocukları daha fazla etkilediğini ve çocuklarda ishalin çoğunlukla hastaneye yatışa yol açtığını belirtiyor. Yetişkinlerde ise ishal sebebiyle yatışın çok daha düşük oranda gerçekleştiğini açıklayan Dr. Sokullu, bu durumun sıvı kayıplarının çocukları daha fazla etkilemesinden kaynaklandığını ifade ediyor. Çocuklarda yüzde 10'luk bir sıvı kaybının bile sıvı dengesine zarar vererek ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini belirtiyor.

Çocuğun halsizliği yüksekse derhal hastaneye gidilmeli

İshal tedavisinde en önemli noktanın kaybedilen sıvının geri alınması olduğunu vurgulayan Dr. Sokullu, ebeveynlerin bu konuda bilinçli olması gerektiğini söylüyor. Sıvı dengesini koruyucu önlemleri erkenden almanın önemini vurgulayan Dr. Sokullu, ishal tedavisinin ilk adımının sıvı kayıplarının ağız yoluyla yerine koyulması olduğunu belirtiyor. Hastaneye yatış ve serumla tedaviye ne kadar az mecbur kalınırsa o kadar iyi olduğunu ifade eden Dr. Sokullu, kusmalara karşı da bilgilenmenin önemine değiniyor. Kusması olmayan çocuklarda tedavinin daha kolay olduğunu belirten Dr. Sokullu, sıvı kaybı yüzde 10'un üzerine çıkan vakalarda, damar yolu ile sıvı tedavisine başlanması gerektiğini vurguluyor. Çocuk halsizlik nedeniyle hareket edememeye başlamışsa ve ağızdan sıvı alımı sağlanamıyorsa, vakit kaybetmeden bir doktora başvurulması gerektiğini ifade ediyor.

İshali önlemek için öneriler

Yatarken telefonla uğraşmak uyku sağlığını olumsuz etkiliyor Yatarken telefonla uğraşmak uyku sağlığını olumsuz etkiliyor

1. Dışarıda kalmış yiyecekleri tüketmeyin. Hijyen şartlarına güvenmediğiniz yerlerde yemek yemeyin.
2. İshalin bulaşıcı olduğunu unutmayın ve kişisel hijyeninize çok dikkat edin, çocuklarınızı da hijyen konusunda eğitin. Yazın özellikle havuz gibi ortak alanların kullanımının artması nedeniyle kendinizi daha dikkatli koruyun.
3. Süt ve süt ürünlerini tüketirken çok daha dikkatli davranın. Üretim ve tüketim tarihleri ile saklama koşullarını kontrol edin. Özellikle eriyip tekrar donmuş görünen dondurmalardan uzak durun.
4. Çocuklarda ishal başlar başlamaz ağızdan sıvı takviyesine başlayın.
5. Hafif ishal belirtileriniz varsa daha az yağlı, fazla lif içermeyen ve pirinç, patates gibi bağırsakları az çalıştıracak besinler tercih edin.

Editör: Nihat Nasır