İnternetin hayatımızın vazgeçilmez parçası olmasıyla beraber, birçok alışkanlıklarımız değişime uğradı. Bu değişen alışkanlıklarımızdan en göze çarpanı, alışveriş. Almak istediğimiz ürünleri aynı ortamda ve belki daha ucuza bulmamız bizleri cezbeden etkenlerden. Peki, alışveriş yaparken, hiç siber dolandırıcılığa uğrayabileceğinizi düşündünüz mü?

Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay, Sanal dünyadaki dolandırıcılıkla ilgili dikkat çekici bildiler verdi.

Dünyada internet üzerinden yapılan alışverişlerin büyük bir kısmı akıllı cihazlardan yapıldığını söyleyen Unay, “Bu alışverişlerde siber dolandırıcılık oranı çok düşük gibi görünsede yekün olarak, milyarlarca doların döndüğü bu ortamda hatrı sayılır bir miktara tekabül ediyor” dedi.

 PEKİ, SİBER DOLANDIRICILIK NASIL OLUYOR?

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde siber dolandırıcılık nasıl oluyor?  Sorusuna Unay, şöyle cevap verdi:

“Dolandırıcılar öncelikle yurtdışından elde ettikleri site veya diğer araçlarla insanları manipüle ediyorlar. Örneğin, bir banka, devlet dairesi veya polismiş gibi ağlarına düşürmek istedikleri kişileri arıyorlar.  O kadar profesyonel bir sistem kürüyorlar ki tüketici çok kolay kanabiliyor. Ardından telefondaki sese tüm bilgiler aktarılıyor, sonuç ya hesabınız buna kredi kartı dahil ya da tüm birikiminiz buhar oluyor.”

NASIL KORUNACAĞIZ?

Sanal dünyada bu dolandırıcılara karşı nasıl korunacağız? Unay, “Bir bankaya müşteri olduğunuz zaman sizden tüm bilgileri alıyorlar ve bunları saklıyorlar. Bu durumda sizi aradıklarında, sizden özel bilgi istemezler sadece sizin kim olduğunuz konusunda teyit bileğileri isterler. Eğer sizden hesap, kredi kartı ve özel bilgi isteniyorsa, bilin ki bir dolandırıcılık girişimine maruz kalıyorsunuz.”

Sahte kimliklere bürünüp bir kamu kuruluşunu ya da banka veya alışveriş sitesini taklit edenlere karşı uyanık olmalıyız diyen Unay, şöyle devam etti:

“İnternette yapacağınız her işte dikkati elden bırakmayınız. Adresi kendiniz yazarak istediğiniz siteye giriş yapınız. Açıkta bir uygulama bırakmayınız, bu sadece bilgisayarda değil, telefon ve tablet kullanırkende dikkat etmeniz gereken konudur. Açıkta kalan uygulamalar özellikle, banka ve alışveriş yeniden güvenlik gerektirmeden işlem yapılmasına olanak sağlar. Bu yüzden her işlem sonrası güvenli çıkışı kullanınız ayrıca mutlaka çifte güvenlik prosedürünü uygulayınız. Kullandığınız cihazda zararlı yazılımları etkisiz hale getirecek uygulamalar edininiz.”

SİBER DOLANDIRICILAR HER YERDE

Yurtdışından çok düşük ücret karşılığı aldıkları alan adlarını kullanarak siber dolandırıcılık yapıyorlar diyen Unay, “En çok karşımıza çıkan siber dolandırıcılardan biride, taklit edilen banka veya ünlü markaların Web adresleri oluyor. Çok küçük, belki de fark etmenin kolay olmadığı bir alan adıyla kişileri çok kolay aldatabiliyorlar. Bu yüzden özellikle ne olduğu bilinmeyen reklam ve o reklamdaki linklere tıklamayın. Ne kadar cazip olursa olsun bu hataya düşmeyin. Ünlü bir marka, ürünü çok düşük fiyata, fırsat görüp alayım derken siber dolandırıcılığa maruz kalabilirsiniz. Unutmayın ki hiçbir firma ürününü bedavaya vermez. Size çok ucuza bu ürünü vadedenler ya çalmışlardır ya da ürünü bedavaya almışlardır ki bu olanaksızdır.”

“Bu tuzaklara düşmeyelim ve yakın çevremizi bu konuda uyararak, onlarda bilinçlendirelim. Kaybettiğiniz her şey, sizin veya aileniz için çok değerlidir. Kazanmak zor ama kaybetmek kolaydır. Lütfen dikkat edelim.”

Editör: Haber Merkezi