Pek çok vatandaş, işe giriş ve işten çıkışa dair bildirgelerin hazırlandığı https://uyg.sgk.gov.tr/SigortaliTescil/amp/loginldap bağlantısı üzerinden sorgulama yapmaya çalışsa da bu doğru değildir. Söz konusu bağlantı kullanılarak işçilerin giriş ve çıkış işlemleri yapılır. Kendisi adına yapılmış olan giriş – çıkış işlemlerini sorgulamak isteyenlerin kullanması gereken bağlantı şudur: https://www.turkiye.gov.tr/ sosyal-guvenlik-4a-ise-giris-cikis-bildirgesi. Bu bağlantı ile SGK işe giriş bildirgesi sorgulama işlemleri kısa sürede halledilebilir.
İşe Giriş Tarihi Nereden Öğrenilir? Sigorta Çıkışına Nereden Bakılır?
E Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “4 A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi” adlı hizmeti kullanarak, işe girilen tarih görüntülenebilir. “Sigorta girişi yapıldığı nasıl anlaşılır?” diye soranlar, açılan sayfada ilgili dokümanlara ulaşılabiliyor ise giriş işlemleri tamamlanmış demektir. Sigorta çıkış tarihini öğrenme için de aynı hizmet kullanılır. Hatta sigorta giriş tarihi ile sigorta çıkış tarihi yan yana bulunur.
“Sigortalı Olduğumu E Devletten Nasıl Anlarım?”
E Devletten sigorta sorgulama işlemleri “Hizmet Dökümü” adlı bilgiler aratılarak yapılır. Sisteme giriş sağlandıktan sonra SSK bilgilerine ulaşabilmek için arama bölümüne “4A Hizmet Dökümü” yazılmalıdır. Sigortanın aktif olup olmadığı, uzun vade gün sayısı ve sigortanın başlangıç tarihleri ilgili sayfada bulunan tabloda görülecektir.
Ayrıca sigortalı vatandaşın işten çıkmış olması durumunda, çıkış tarihi de söz konusu tablo üzerinde yer alır. Bağkur kapsamında sigortalı olan vatandaşlar, sigorta durumlarını sorgulamak için yine E Devlet üzerinden “4B Hizmet Bilgisi” seçeneğini aratmalıdır.
“İşe Yeni Başladım Sigortam Ne Zaman Gözükür?”
Sigorta girişinin sistemde gözükmesi için, işe girilen aya ait hizmet dökümünün Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmiş olması gerekir. Bunun için işverenler, takip eden ayın 23’üncü gününe kadar süreye sahiptir. Yani sigorta girişinin sistemde gözükme süresi 1 ayı bulabilir. SGK işe giriş bildirgesi sorgulama işlemlerini yapıp gerekli bilgelere ulaşmak isteyenler, işe girer girmez sigorta bilgilerine sistem üzerinden ulaşamayabilir. Bu durum tamamen normaldir.
İşten Çıkış Sistemde Ne Zaman Görülür?
İşten çıkış bildirgesinin E Devlette görünme süresi, işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na ne zaman iletildiğiyle alakalıdır. Eğer bir işçi, işe giriş tarihinde herhangi bir sorun dolayısıyla işten ayrılmış ya da kovulmuşsa aynı gün 23:59’a kadar sistemden çıkışı sağlanabilir. Fakat işten çıkışın sorgulanarak görüntülenebilmesi için birkaç haftanın geçmesi gerekebilir.
İş Çıkış Koduna Nasıl Bakılır?
İş çıkış kodu, SGK işten çıkış bildirgesi üzerinde yer alan belge doğrulama kodudur. Bu koda ulaşabilmek için E Devlet sistemini kullanarak işten çıkış belgesini aratmak gerekir. 4A işe giriş – çıkış bilgileri tablosunun “İşten Çıkış Belgesi” adını taşıyan bölümünden belge oluşturmak ve bu kodu görüntülemek mümkündür.
Fakat işten çıkarılma sebebini gösterir nitelikte olan kod aranıyorsa bunun için hizmet dökümünü kullanmak gerekir. İşten çıkarılma kodları, işçinin hangi sebep dolayısıyla işyerinden uzaklaştırıldığını gösterir. Örneğin kod 15 “toplu işçi çıkarma”, kod 18 “yapılan işin sonlanması”, kod 19 “mevsimlik iş kapsamında mevsimin sonlanması”, kod 24 “işçiden kaynaklanan sağlık sorunları” ve kod 38 “doğum nedeni ile işten ayrılma” anlamına gelir.
SGK İşe Giriş ve Çıkış Bildirgesi Ne Zaman Verilir?
SGK işe giriş bildirgesi sorgulama işçiler tarafından yapılabilir fakat işe giriş ya da çıkış bildirgelerinin hazırlanması işverenin sorumluluğundadır. Bir işveren, istihdam ettiği bir vatandaş işe başlamadan 1 gün önce giriş bildirgesi vermelidir. İşten ayrılma durumlarında ise en geç 10 gün içinde işten çıkış bildirgesi verilir.