Sevgi evlerinde, öğretmenler ve bakım personelleri görev almaktadır. Bunun yanı sıra sevgi evlerinin işleyişini sağlayan bazı meslek grupları da bulunmaktadır. Yönetici kadro, memur kadroları ve sağlıkçılar bu meslek gruplarından bazılarıdır. Sevgi evlerinde çalışabilmek için belirli koşullar vardır. Bu koşullar şu şekilde sıralanabilir:

  • Memur kadrolarına atanabilmek için ilgili bölümlerden (sosyal hizmet, çocuk gelişimi, psikoloji) mezun olmak ve Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan belirli bir puan almak. Mülakat var ise mülakattan geçerli puan almak.
  • Sağlıkçı kadrolarına atanabilmek için ilgili bölümlerden (hemşirelik, fizik tedavi ve rehabilitasyon) mezun olmak ve Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan belirli bir puan almak. Mülakat var ise mülakattan geçerli puan almak.
  • Bakım personeli kadrolarına atanabilmek için ise iki yol vardır. Biri 4D kadrolarının KPSS ile alım yaptığı seçenektir. Diğeri ise açılan ilanlara form doldurarak başvuru yapılması yoludur.
  • Öğretmen kadrolarına atanmak da iki seçeneklidir. Biri memur kadrosu biri de ek dersli öğretmen kadrosudur. Memur kadrosu aynı şekilde KPSS puan esaslı olurken ek dersli atamalarda başvuru esastır.

Sevgi Evleri Çalışan Maaşları Ne Kadardır?

Sevgi evlerinde çalışma ücreti, çeşitli ek ödemelerle ve meslek gruplarına göre değişebilmektedir. Genel hatları ile sevgi evlerinde çalışan maaşları şu şekildedir:

  • Memur (sosyolog, psikolog, çocuk gelişimcisi, öğretmen, hemşire): 5.000-6.000 TL
  • Bakım Personeli: 4.500-5.500
  • Ek Ders Karşılığı Çalışan Personel: Asgari Ücret

Proje destekli çalışan personellerin veya çeşitli ek ödemeler alan, nöbet sistemli çalışan kişilerin maaşları bu sayıların üzerinde olabilmektedir.

Sevgi Evleri Nedir?

Sevgi evleri projesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın eski ismiyle Sosyal Hizmetler Bakanlığı iken oluşturmuş olduğu bir projedir. Ayrıca birçok kişiye sevgi evleri iş başvurusu sonucu istihdam sağlanmıştır ve sağlanmaya devam edilmektedir. Sevgi evleri, halk arasında ‘‘Çocuk Esirgeme Kurumu’’ olarak bilinen ‘‘Çocuk Evleri Siteleri’’nden farklı olarak çocukların şehir içinde, apartman dairelerine yerleştirilerek sosyal hayata katılımları desteklenmektedir. Sevgi evlerine çocuk evleri de denilmektedir. Sevgi evleri projesi, çocukları mahalle kültürü içerisinde yetiştirmek ve komşuluk ilişkilerini güçlendirmek adına önem taşımaktadır. Ülkemizin 81 ilinde faaliyet gösteren sevgi evleri özellikle eğitim alanında önemli çalışmalar gerçekleştirmektedir.

Sevgi Evleri Eğitim Hakkını Nasıl Kullanır?

Çocuk evlerinde eğitim hakkı, önemli çalışmalarla desteklenmektedir. Eğitim hakkı, her bireyin doğum ile kazandığı haklardan biridir. Ülkemizde zorunlu eğitimin süresi 12 yıldır. 4 yıl ilköğretim eğitimi, 4 yıl ortaöğretim eğitimi ve ardından 4 yıl lise eğitimi görmek her Türk vatandaşının haklarından biridir. Sevgi evlerinde kalmakta olan çocukların ise eğitim ve öğretimi hayatı önem gösterilen ve devlet destekli ilerleyen bir süreç olmaktadır. Sevgi evlerinde eğitim hakkı, kuruluşların gerekli çalışmaları yerine getirerek ücretsiz bir şekilde çocukların özel okulda öğrenim görmesini sağlamak demektir. Ülkemizde geçen yıl 500 çocuğun, ücretsiz bir şekilde özel okula gönderilmesi amaçlanmış ve bu sayı her yıl arttırılmak üzere proje başlatılmıştır. Tüm ihtiyaçları devlet tarafından karşılanan çocukların çeşitli alanlarda beceri kazanması da amaçlar arasında yer almaktadır.

Sevgi Evleri Ziyaret Şartları Nelerdir?

Sevgi evleri misafir koşulları, kurallar çerçevesinde belirlenmiş olup, bu kuralların dışına çıkılmaması önem arz etmektedir. Bu evlerde çalışmak isteyen kişilerin sevgi evleri iş başvurusu yapmadan önce ziyaret etmeleri, iş beklentisi ve amaçlar açısından fayda sağlayabilmektedir. Bu ziyaretlerin ise kuralları şu şekildedir:

  • Ziyaret etmeden önce gerekli izinlerin alınmış olması gerekmektedir.
  • Toplu veya bireysel ziyaret olacağı önceden belirtilmelidir.
  • Çocukların psikolojisini etkileyecek hal ve hareketlerden uzak durulmalıdır. Kelimelerin özenle seçilme gerekmektedir.
  • Ziyaret süresi, çocukların durumuna göre ayarlanır.
  • Mümkünse ziyaretlerin düzenli aralıklarla yapılması önemlidir.
Editör: Haber Merkezi