Ülkenin en önemli dini gruplarından Ticani tarikatı, 30 Kasım gecesi eda edilecek Mevlid Kandili için hazırlıklarını tamamladı. Nüfusun yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan Ticaniler, Hicri takvimde Hazreti Muhammed’in doğduğu günü, 114 yıldır gerçekleştirdikleri gibi bu yıl da “Gamu töreni” ile kutlayacak.
Ticani tarikatının üst düzey yetkililerinden Abdul Aziz Sy, Mevlid Kandili için yurt içinden ve dışından 1,5 milyona yakın Müslüman’ın Tivauane şehrinde bir araya geleceğini ifade etti.
“Kasideleri dinleyince ruhum huzur buluyor”
İmam Abdul Mbengue, hazırlıklar kapsamında camilerde her akşam Hazreti Muhammed için yazılmış ilahi ve kasideleri okuduklarını söyledi.
Şeyh Fall, “Arapça bilmiyorum ama okunan kasideleri dinleyince ruhum huzur buluyor.” dedi. Hamidu Seck ise gece geç saatlere kadar çalışmak zorunda kaldığına belirterek, camilerde okunan kasideleri hoparlörler sayesinde dinleme fırsatı bulduklarını dile getirdi.
“Gamou kutlamaları” 114 yıl önce başladı
Senegal’in yerel dili Volofçada “Mevlid” anlamına gelen Gamu, ilk olarak Ticanilerin dini liderlerinden El Hacı Malik Sy tarafından 1902’de kutlandı. 1855 yılında dünyaya gelen, Senegal ve Fas’ta dini eğitim alan Sy, 1889’da hac dönüşünde önce Senegal’in Saint Louis şehrine daha sonra da Tivauan’a yerleşince burası Ticanilerin dini merkezi haline geldi. Kentte büyük bir camii inşa ettiren Sy, Mevlid Kandili’ni törenlerle kutlamaya başladı.
Afrika’daki en yaygın sufi topluluklardan biri olan Ticaniliğin temelinde, Kur’an-ı Kerim’in emirlerine ve Hazreti Muhammed’in sünnetine riayet etmek bulunuyor.
Malik Sy üstlendi
Ticanilik, Cezayir asıllı Şeyh Ahmed Ticani tarafından 1780’li yıllarda kuruldu, Fas ve Senegal gibi ülkelerin yanında bütün Kuzey Afrika’ya yayıldı. Şeyh Ahmed Ticani’nin ölümünden sonra tarikatın liderliğini El Hacı Malik Sy üstlendi. Tarikatın şimdiki şeyhi ise Şeyh Tidiane Sy El Maktum’dur.