Merve Dere/Muhabir
Mutfaktaki şapkaların 16.yy dan beri kullanıldığı bilinmektedir. Bu şapkaların yüksekliği ise şefin pozisyonu ile doğrudan ilişkiliydi. En kıdemli şef en uzun şapkasını takarken diğer aşçılar daha kısa şapkalar giyerdi. Ancak günümüzde çoğu mutfakta bu hiyerarşi kullanılmıyor. Şef şapkalarının boyu genellikle sembolik amaç için kullanılmaktadır.
Şeflerin başlarına bir şeyler giymeleri bir zorunluluktur. Aksi takdirde saçları, yemeklerin içine düşebilir. Ancak şeflerin tercih ettiği beyaz şapkalar sadece bu pratik ihtiyaca ve 16. yüzyıldaki sebepten kaynaklanmaz.
Bu özel mutfak şapkaları, özellikle sıcak mutfak ortamlarında, içinde hava dolaşımına izin vererek aşçının başını serin tutar ve terlemeyi önler. Mutfakların yoğun ve aktif atmosferinde, aşçıyı diğer çalışanlardan hemen ayırt etmek için aşçıbaşının şapkası genellikle biraz daha uzun ve ucu kıvrımlıdır.
Bu şapkaların beyaz renkte olması ise, boyasız olmalarının hijyenik kabul edilmesi nedeniyledir. Beyaz renk genellikle temizlik, saflık, iyi niyet ve barış duygularını çağrıştırır. Bu nedenle, savaş sırasında barış talep etmek isteyen birliklerin beyaz bayrak kullanmalarının yanı sıra, gelinliklerin beyaz olması da saflığı ve masumiyeti simgeler.