Nihat Nasır – Diriliş Postası

Aile hekimleri 3 gün iş bırakacak Aile hekimleri 3 gün iş bırakacak

Görsel uyumun bozulması olarak tanımlanan şaşılık, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir. Genetik faktörlerden kaynaklanabileceği gibi, göz bozuklukları ve sağlık sorunları da bu durumu tetikleyebilir. Çocukluk döneminde sıklıkla göz tembelliği ile birlikte görülürken, ateşli hastalıklar, travmalar veya nörolojik hastalıklar da oluşumda etkilidir. Prof. Dr. Kaşkaloğlu çocuklarda sıklıkla görülen yalancı kaymanın ise gözlerin yapısından kaynaklandığını ve yanıltıcı bir durum olabileceğini ekliyor.

Şaşılık ve psikolojik etkileri

Yalnızca estetik bir problem olmayan şaşılık, tedavi edilmediğinde göz tembelliğine ve psikolojik rahatsızlıklara zemin hazırlayabilir. Göz kaslarının uyumsuz hareketi sonucunda tek veya çift gözde şaşılık meydana gelebilir. Gizli şaşılık ise göz kapandığında fark edilebilir; ancak, bu durum göz yorgunluğu ve baş ağrısına neden olabilir.

Modern şaşılık tedavileri

Günümüzde şaşılık tedavisinde gözlük, cerrahi veya botoks seçenekleri bulunmaktadır. Tedavi seçimi şaşılığın türüne ve hastanın özel durumuna göre belirlenir. Gözlük kullanımının yeterli olmadığı durumlarda ameliyat genellikle başarılı sonuçlar verir ve genel anestezi altında, ortalama 30 dakika süren bir işlemle tamamlanır.

Erken teşhis, doğru tedavi

Erken teşhis ve doğru tedaviyle şaşılık kontrol altına alınabilir, böylece hem estetik anlamda hem de göz sağlığı bakımından önemli kazanımlar elde edilebilir. Şaşılık tedavisiyle ilgili daha fazla bilgi almak ve etkili çözümlere kavuşmak için göz hastalıkları uzmanına başvurmayı ihmal etmeyin.

Editör: Nihat Nasır