Bilim insanları, çocukların ileri derecede sağırlığın üstesinden gelmelerine yardımcı olma çabalarında alışılmadık bir müttefik edindiler. Çocukların sesleri lokalize etme ve konuşmayı anlama becerilerini artırmak için bilgisayar oyunlarını kullanıyorlar.

Hedef çok az ya da hiç işitemeyen gençler

Bears - for Both Ears - olarak bilinen proje, doğuştan çok az işiten ya da hiç işitmeyen ve kendilerine ikiz koklea implantı takılan gençleri hedefliyor.

Bilim insanları, ileri derecede sağır olan çocukların işitme duyularını geri kazanmak için büyük müdahalelere ihtiyaçları olduğunu ve bilgisayar oyunlarının çok daha etkili hale getirebileceğini gördüklerini belirtiyor. 

Bir sesi lokalize etmede ne kadar iyi olursanız birinin size ne söylediğini de o kadar iyi anlarsınız

Bir oyunda, sanal gerçeklik başlığı takan bir oyuncu bir yemek tezgahı işletiyor ve tamamlanan her sipariş için puan kazanıyor. Tempo yükseliyor ve oyuncu çizgi film karakterlerinden giderek daha ayrıntılı istekler alıyor. Bunlar farklı yönlerden daha hızlı bir şekilde onlara ateşleniyor. Aynı zamanda arka plandaki sesler daha yüksek ve kafa karıştırıcı hale geliyor. Çocuğun sesin yerini belirleme becerisini geliştiriyor ve bu da konuşmayı anlamasına yardımcı oluyor. Araştırmalar, bir sesi lokalize etmede, bir gürültünün yerini tam olarak belirlemede, ne kadar iyi olursanız birinin size ne söylediğini de o kadar iyi anladığınızı gösterdi. 

Bilim adamları, araştırmalarına bir kişinin sesleri nasıl algıladığını, başının büyüklüğü veya kulaklarının şekli de dahil olmak üzere her türlü faktörün etkilediğini de belirtti.

Bilgisayar oyunu da projenin içinde

İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizliği projesi, COP29'da tanıtıldı İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizliği projesi, COP29'da tanıtıldı

Imperial'de geliştirilen diğer yenilikler arasında, çocukların sadece akustik ipuçlarıyla tespit edilebilene kadar gittikçe silikleşen hedeflere nişan aldıkları bir bilgisayar oyunu da yer alıyor. Diğerleri ise oyuncuların ses yayan hedeflere nişan almak için ses perdesindeki farklılıkları kullanmasını gerektiriyor. Sadece sesleri yükselten ve bu nedenle ileri derecede sağır çocuklar için çok az işe yarayan işitme cihazlarının aksine, kulakların arkasındaki kafatasına takılan koklea implantları havadaki titreşimleri beyne iletilebilen elektrik sinyallerine dönüştürür ve burada ses olarak deneyimlenir. Ancak bu sinyaller genellikle kafa karıştırıcıdır ve kullanıcıların oldukça bozuk sesler almasına neden olabilir. Seslerin yerini belirlemek ve gürültülü yerlerde konuşmaları dinlemek koklea implantı kullanarak hala çok zordur ve bazı kullanıcılar ürettikleri seslere uyum sağlayamadıklarını fark eder.

Proje, işitme güçlüğü çeken 300'den fazla genci ele alacak

Birleşik Krallık'ta ileri derecede sağır olan ve koklea implantının işitmelerini geri kazanmaları için tek umut olduğu yaklaşık 6.500 çocuk bulunmakta. University College London'daki kapsamlı klinik deneyler biriminin yardımıyla, Cambridge Üniversitesi'nden Debi Vickers ve Londra'daki Guy's and St Thomas' hastanesinden Dan Jiang tarafından yönetilen proje, işitme güçlüğü çeken 300'den fazla genci ele alacak ve yaklaşık 18 ayda tamamlanacak. Sonucun sadece koklea implantlı çocuklara yardımcı olması değil, Birleşik Krallık'ta yaklaşık 50 bin çocuk olmak üzere tüm sağır çocukların işitmesinde büyük bir iyileşme sağlayabileceği umuluyor.

Editör: Hazal Mihrace Göksun