KÖTÜ RUHLARI KOVMAK İÇİN YAPILIYOR

İkiztepe’deki kazılar sırasında 700 kişinin düzenli sırayla defnedildiği bir mezarlık da bulundu. Mezarlığı ilginç yapan şey ise, iskeletlerden 8’inde ‘trepanasyon’ denen bilinçli Ameliyat izlerinin bulunmasıydı. Baş delgi ameliyatı da denen bu cerrahi yöntemde, baş derisi kaldırıldıktan sonra kafatasında bir delik açılıyor ve kemik parçası beyine herhangi bir zarar vermeden çıkartılıyordu. Bu tip ameliyatların antik çağlarda kötü ruhları çıkartmak için yaygın yapıldığı biliniyordu ancak Anadolu coğrafyasında bulunan ilk örnekler bunlardı.

BİLİNÇLİ YAPILAN AMELİYATLAR

Bafra İlçesi'nde 1974 yılında başlatılan İkiztepe kazılarında, 1981 yılında Prof.Dr. Önder Bilgi'nin ekibi tarafından bulunan üç kafatasındaki izler, o dönem de beyin ameliyatı gerçekleştirildiğinin göstergesi olduğu belirtildi. İkiztepe Höyü'ğünde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan yaklaşık 690 mezardan 8'inde bilinçli ameliyat izleri yer alan bu kafataslarının bulunduğunu dile getiren Ünal, "Kafatasları bulunduktan sonra yapılan incelemede İlk Tunç Çağı'na yani milattan önce 3 bin yılına ait oldukları belirlendi. Kafataslarındaki izlere baktığımızda bunların bilinçli olarak yapılmış müdahaleler olduğunu anlıyoruz. Çalışmalarda müdahale sonrasında kafatasında iyileşme olduğu yani kişinin daha sonra yaşamaya devam ettiği belirlendi. Bu izlerin beyin ameliyatlarının izleri olduğu belirgindir. Kalıntılardan o bölgede yaşayan insanların savaşçı bir toplum olduğunu anlıyoruz. Bu da beyin ameliyatı varsayımı güçlendiriyor" dedi.

4000 YILLIK NEŞTER

Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal, 1981 yılında yapılan kazılarda bulunan kafataslarında ameliyat izlerinin olduğunu söyledi. Ünal aynı bölgede 2010 yılında volkanik camdan yapılan 4 bin yıllık iki ameliyat neşterinin de bulunduğunu ifade etti.

Editör: Haber Merkezi