Safra kesesi taşı belirtileri nelerdir? Safra kesesi taşı nasıl anlaşılır, kimlerde bulunur? Soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Safra kesesi taşı, ağrıya neden olan ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen bir rahatsızlık. Sessizce ilerledikten sonra sofra kanallarında iltihaplanmaya ve tıkanmaya neden oluyor. Genellikle sinsi seyreden safra kesesi taşının mide ağrısıyla karıştırılabildiğini belirten uzman doktorlar Safra kesesi taşı oluşumunda kadınlar daha fazla risk altında olduğunu belirtmişlerdir. Peki, Safra kesesi taşı belirtileri nelerdir? Safra kesesi taşı nasıl anlaşılır, kimlerde bulunur? İşte tüm detaylar haberimizde…

Safra kesesi taşının en belirgin etkisi mide bulantısı yapmasıdır. Mide bulantısı olmayan kişilerde görülen safra kesesi taşları asemptomatik taşlar olarak adlandırılmaktadır. Safra kesesi taşı yağlı yiyeceklerin sürekli olarak tüketilmesi sonucu ortaya çıkar. Bunun sonucunda da karında şişkinlik, yediklerin sindirilmemesi ve sırtta oluşan kısa süreli ağrıların meydana gelmesine neden olur.

Safra Kesesi Taşı Belirtileri

Safra kesesi taşının etkileri şu şekildedir:

  • Safra kesesi taşı olanların karınlarının sağ üst bölümünde, sırtında ve omuzunda ağrılar meydana gelir.
  • Hastalarda titreme, üşüme, yüksek ateş olması durumunda da safra kesesi taşının vücutta bulunduğuna işaret eder.

Safra Kesesi Taşı Nasıl Anlaşılır?

Safra kesesi taşının vücutta var olduğu şu etkiler ile anlaşılmaktadır:

  • Safra kesesi taşı bulunan kişilerde yemeklerin yenmesinden sonra sağ üstte, midenin tam ortasında ya da sağ kürek kemiğinde şiddetli ağrılar meydana gelir. Bu ağrılar 1 veya 2 saat boyunca sürmeye devam eder.
  • Karın ağrısı sonucu oluşan gözlerdeki şişkinlikler de safra kesesi taşının belirtilerinden birisidir. Özellikle karında şişkinlik, mide bulantısı, kusma, ateş ve karında oluşan gaz durumları da safra kesesi taşının vücutta olduğuna işarettir.

Kimlerde Safra Kesesi Taşı Bulunur?

Safra kesesi taşının bulunduğu kişileri şu şekilde sıralayabiliriz:

Diyabet rahatsızlığı olanlarda, Aşırı bir şekilde kilo verenlerde, Hamile kadınlarda, Çok fazla kilo alanlarda, İleri yaştaki kişilerde, Kolesterol rahatsızlığı olanlarda, Östrojen içerikli ilaçları kullananlarda, Karaciğer hastalığına yakalananlarda safra kesesi taşı oluşmaya başlar.

Safra Kesesi Taşının Bitkiler İle Tedavisi

Safra kesesi taşının vücuttan atılması için bitkilerin de faydası olduğu bilinmektedir. Safra kesesi taşının vücuttan atılması için tüketilmesi gereken bitkiler şunlardır:

  • Deve dikeni ekstresinin günde iki kez 150 miligram oranında tüketilmesi gerekir.
  • Safra kesesinin temizlenmesine vesile olarak oluşan taşların vücut dışına atılmasına destek sağlar.
  • Lipoz enzimleri yemeklerin yenmesinden sonra iki kapak şeklinde alınması gerekir.
  • Safra tuzları ise yemeklerin içine 500-1000 miligram koyularak tüketilmelidir.
  • Zerdeçalın günde 1000 miligram alınması safra kesesinde oluşan şişkinliğin hafiflemesine yardımcı olur.
  • Diken üzümünün de günlük olarak tüketilmesi ile safra kesesi tamamen temizlenmektedir.

Safra Kesesi Taşının Sebepleri

Safra kesesi taşının oluşmasının en büyük sebeplerinden birisi de, safrada yüksek oranda kolesterol ve billirübinin yer almasıdır. Bu faktörler çok fazla yağlı gıdaların tüketilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Çok fazla kilo almak ve kilo vermek de safra kesesi taşının oluşmasına neden olmaktadır. Özellikle 40 yaş üstü kadınlarda ve erkeklerde safra kesesi taşına daha çok rastlanmaktadır. Aynı zamanda aile içerisinde safra kesesi taşı olanların yakınlarında genetik faktörlerden dolayı oluşması daha yüksektir.

Safra Kesesi Taşı Ameliyatı Yöntemleri

Safra kesesi taşı ameliyatının yapılma teknikleri şu şekildedir:

Klasik açık safra kesesi ameliyatı ile vücudun sağ üst bölgesinden 15 veya 20 cm kalınlığında kesi işlemi yapılarak safra kesesi çıkarılır ve taşlar temizlenir.

Kapalı safra kesesi ameliyatında ise hastanın göbeğinden içeriye doğru gidilerek karnın içi karbondioksit gazı ile tamamen doldurulur. Ardından kamera yerleştirilir ve 3 tane delik açıldıktan sonra safra kesesi çıkarılır. Safra kesesinin çıkarılmasının hemen ardından dışarıya torba ile atılması sağlanır. Robotik safra kesesi ameliyatında yüksek teknolojinden yararlanılır. Son teknolojiye uygun cihazlar ile ameliyat kısa süre gerçekleşmektedir.

Safra Kesesi Ameliyatının Ardından Hangi Yiyecekler Tüketilmez?

Safra kesesi ameliyatından sonra tüketilmeyecek yiyecekler şunlardır:

Brokoli, Turp, Lahana, Marul, Dereotu, maydanoz, yeşil soğan, Yumurta sarısı, Salam, sucuk, pastırma, sosis, Çikolata, Kuruyemiş, Patlamış mısır, Sakatat,

Pestil, Yaprak sarma.

Editör: Haber Merkezi