Saç biti temizleme işlemi biraz uğraştırıcı olsa da olumlu sonuçlar elde edilir. Özellikle günümüzde gelişen ilaç sektörü bit temizlemede oldukça yardım edici ürünler sunmaktadır. Bunlar bit şampuanları, bit tarağı ve bit temizleme ilaçlarıdır. Fakat bitten ilaçsız da kurtulmak mümkündür.

Bit şampuanı ile bit temizlerken şampuan saça sürüldükten sonra 10dk. bekletilir. 10 dk. sonunda yıkanan saç havlu ile saçın ilk ıslaklığı alınır. Daha sonra ölü bitleri temizlemek için bit tarağı saç 30 dk. boyunca taranır. Eğer bit tarağı yok ise sık dişli bir tarakta işinizi görecektir. Şampuanlama işlemi bir hafta sonra tekrar uygulanmalıdır.

Bit losyonu ile bit temizleme ise kuru saça uygulayarak yapılır. Kuru saça uygulanan losyon 8-15 saat durmalıdır. 8-15 saat sonra saçlar yıkanır ve bit tarağı ile 30 dk. boyunca taranır. Bu işlemin gece yapılması önerilir. Bir hafta sonra tekrarlanmalıdır.

Doğal yöntemler ile saç biti temizlemenin birçok yöntemi vardır. Ama bunlardan en çok bilineni sirke ve zeytin yağıdır. Sirke ile bit temizlerken beyaz sirke kullanılmalıdır. Beyaz sirke ile su karıştırılıp saç diplerinden başlayarak tüm saça uygulanır. 1-2 saat beklettikten sonra bit tarağı ile saçınızı tarayıp ölü bitleri arındırın. Ardından saçınızı yıkayabilirsiniz. Bu işlemi bir hafta sonra tekrarlayın.

Zeytinyağı ile bit temizlerken, zeytinyağını ısıtarak içine 1 yemek kaşığı limon suyu konularak karıştırılır. Yapılan bu karışım tüm saça sürülerek saç bir bone ya da tülbent, streç film gibi bir şeyle kapatılıp 1 gece bekletilir. 1 gece bekledikten sonra bit tarağı ile ölü bitler temizlenir. Saçlar köpürtülerek yıkanır.  Bitler geçene kadar işlem uygulanmaya devam eder.

Vazelin ile de saç biti temizlemek çok kolaydır. Saç diplerine vazelin sürülerek 1 saat beklenir. 1 saat sonra bit tarağı ölü bitler temizlenir.

Hindistan cevizi yağı, sarımsak, mayonez, aleo vera ile de benzer işlemler uygulanarak bitlerden kurtulmak mümkündür.

Saç Biti Belirtileri Nelerdir?

Saç bitinin belirtileri arasında en belirgin olanı saçın belli bir kısmının aşırı derecede kaşınmasıdır. Özellikle ense, kulak arkası ve şakak kısımlarında görülür. Duş alınsa bile kaşıntı geçmemektedir. Kaşınan yerde kızarıklıklar ve yaralar oluşmaya başlar. Yaralar oluşmaya başlamadan önce tedaviye başlanmalıdır.

Bit Nerelerde Olur?

Bitin görüldüğü yerler, arasında en çok bilineni saç bitidir. Saçlar haricinde bit, kaş, vücut ve kasık bölgesinde de görülebilmektedir.

Bit Saçta Kaç Gün Yaşar?

Bitin saçta yaşama süresi, maksimum 2 gündür. Fakat bitler maksimum 1 ay yaşayan organizmalar oldukları için bulaştıkları yerlerde daha uzun süre yaşayabilmektedirler. Battaniye veya kumaş gibi eşyaların üzerinde 10-15 gün kadar yaşayabilmektedirler.

İnsan vücudunda 2 gün yaşasalar da saç bitleri hızlı üredikleri için hemen kurtulmak mümkün değildir.

Saç Biti Nasıl Bulaşır?

Saç bitinin bulaşması genellikle ortak kullanılan alanlardan olmaktadır. Direkt bitlenmiş biriyle temas etmeyle ya da dolaylı bir şekilde saç bitinin bulaşması mümkündür. Ortak kullanılan eşyalar sonucunda da bulaşabilir. Yastık, şapka, tarak, oyuncak, battaniye gibi birçok eşya yolu ile de bulaşmaktadır. Saçın temasının olduğu herhangi bir yerden de bulaşma imkânı vardır.

Saç Bitinden Nasıl Korunulur?

Bitten korumanın yolları kişisel temizliğe dikkat etmekle başlar.

·         Ortak kullanım alanlarına sahipsek düzenli bir şekilde bir kontrolü yapılmalıdır.

·         Genel hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.

·         Okullarda herhangi bir bit salgını başlamaması için çocuklar ve veliler bu konuda bilinçlendirilmesi gerekir.

·         Herhangi bir yerden bit tespit edildiyse o yerde bulunan herkesin kontrol edilip gerekli önlemler alması gereklidir.

·         Bitten korunmak için bir ilaçları bulunmaktadır. Bit kovucu spreyler ve kokular mevcuttur. Bunlar kullanılarak saç bitinden ya da korunabilirsiniz

Editör: Haber Merkezi