2022'de daha fazla kanalın yasaklanması sonrasında 17 medya kuruluşu Google'a dava açtı. Google, günde 100 bin ruble ceza ödemeye mahkum oldu. Şirket, 2022'den beri Rusya'da inaktif durumda ve Rusya'daki varlıklarına el konulması için mücadele ediliyor.
Google’ın bu miktarı karşılayabilmesi, gezegenin mevcut kaynaklarının ötesine geçiyor. Şirket, en son çeyrekte 88 milyar dolarlık gelir açıklasa da, bu miktar cezayı karşılamaya oldukça uzak.
Söz konusu para cezası, 2020'de ultra-milliyetçi Rus kanalı Tsargrad'ın ABD yaptırımları nedeniyle YouTube’dan yasaklanmasının ardından başlayan dört yıllık hukuk sürecinin ardından hesaplandı.
2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik yasa dışı işgalinin ardından daha fazla Rus kanalının da yasaklanmasıyla birlikte, savunma bakanlığına bağlı Zvezda'nın da aralarında bulunduğu 17 medya kuruluşu Google'a dava açtı.
Rusya’da mahkeme, Google'ı YouTube platformunda kaldırılan bu kanalları geri yüklemeye zorladı ve her gün için 100 bin ruble (yaklaşık 1.025 dolar) ceza kesti.
Cezanın her hafta katlanarak artmasıyla, "sayılarla dolu bir dava" olarak tanımlanan bu para cezası giderek çığ gibi büyüdü.
Google, Rusya'da 2022’den bu yana fiilen inaktif durumda ve ülkedeki bankacılık hesaplarına el konulmasının ardından iflas ilan etti.
Şirketin Rusya’daki personelinin bir kısmı başka ülkelere taşınırken, bazı çalışanlar işten çıkarıldı.
Rusya, şimdi de Google’ın dünya genelindeki varlıklarına el koymak için mücadele veriyor ancak henüz kayda değer bir ilerleme sağlanabilmiş değil.
Alphabet'in son kazanç raporuna göre, "Rusya'daki hukuk davaları şirket üzerinde ciddi bir maddi etki yaratmayacak."
Google, konuya ilişkin yorum yapmadı.