İki ülkenin amacı, Amerikan toplumundaki bölünmeyi artırmak ve seçim sonuçlarına yönelik şüpheler yayarak, iktidar değişimini zorlaştırmak olarak açıklandı.

Yayınlanan bir ulusal istihbarat raporunda, Rusya ve İran'ın protestoları organize edebileceği ya da vatandaşları genellikle sosyal medya gibi çevrimiçi kanallar üzerinden bu tür eylemlere katılmaya teşvik edebileceği belirtildi. 

Bu uyarı, Ocak ayında Rus askeri istihbaratının bir ABD vatandaşını protestoları organize etmesi için işe almaya çalışmasının ardından geldi. Söz konusu kişinin, Rus ajanlarıyla iletişimde olduğunun farkında olmadığı ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Savaşa girmemizi kimse istemiyor! ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Savaşa girmemizi kimse istemiyor!

ABD'deki Bölünmeleri Kötüye Kullanma

Yetkililer, İran'ın ABD'deki bölünmeleri artırma çabalarının yeni olmadığını belirtti. Temmuz ayında, İran hükümetinin, ABD'nin Gazze'deki İsrail'e verdiği desteğe karşı yapılan protestoları gizlice desteklediği iddia edilmişti. Bu kapsamda, Tahran bağlantılı grupların, çevrimiçi aktivistler gibi davranarak göstericileri teşvik ettiği ve Washington'daki protestolar için seyahat masraflarını karşılamaya yönelik para sağladığı öne sürüldü.

ABD Kongresi'nin 6 Ocak 2021'deki baskını, bu yılki siyasi şiddet riskini artırmış durumda. İstihbarat yetkilileri, Rusya ve İran'ın, seçim sonuçlarıyla ilgili belirsizliklerin kaosa yol açabileceğinin farkında olduğunu vurguladı.

Sahte Bilgi ve Propaganda Tehdidi

Rusya ve İran'ın, ABD'deki kutuplaşmayı artırmak için çevrimiçi dezenformasyon ve propaganda kullanarak yararlandığı ifade edildi. Bu çabalar, seçimin sonucunu etkilemenin yanı sıra göç, ekonomi ve Florida'yı etkileyen son kasırgalara ABD hükümetinin verdiği yanıt gibi konularda yanlış bilgi yayarak toplumsal birliği zayıflatmayı amaçlıyor.

Seçim Güvenliği ve Önceki Müdahaleler

Seçmenlerin oy kullanma merkezlerinde de tehdit altında olabileceği ve seçim müdahalesi amaçlayan grupların şiddet kullanarak seçmenlerin oy kullanma kararlarını etkileyebileceği belirtildi. 2020'de, İranlı bilgisayar korsanlarının, aşırı sağcı Proud Boys grubunun üyeleri gibi davranarak Demokrat seçmenlere tehditkar e-postalar gönderdiği iddia edilmişti.

İran ve Trump Dönemi

İran'ın, Trump'ın seçim kampanyasına zarar vermek için dezenformasyon kullandığı öne sürüldü. Trump'ın önceki başkanlık döneminde İran'la nükleer anlaşmadan çekilmesi ve ülkeye ağır yaptırımlar uygulaması, ayrıca Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'yi Bağdat'ta öldürmesi, Tahran yönetiminin öfkesini çekmişti.

Rusya'nın Seçim Sonrası Planları

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü yetkilisine göre, Kremlin'in seçim sonrası ABD'de protestoları kışkırtma girişiminde bulunması bekleniyor. Ancak Harris'in Trump'ı yenmesi durumunda Rusya'nın tepkisinin daha agresif olacağı tahmin ediliyor.

Salı günü, İran'ın BM misyonu sözcüsü, Amerikan siyasetine müdahale etme niyetlerini reddeden geçmiş açıklamalarını hatırlattı.

Kaynak: Haber Merkezi