Avrupa ve dünya genelinde hızlı bir çözüm çağrıları artarken, Kallas bu açıklamayı Perşembe günü, Avrupa Birliği liderlerinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgali üzerine toplanacağı zirve öncesinde yaptı.
Kallas, Brüksel’de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Erken müzakerelere yönelik herhangi bir baskı, Ukrayna için kötü bir anlaşma ile sonuçlanır," dedi. "Dünyadaki diğer aktörler, bu konuda nasıl hareket ettiğimizi dikkatle izliyorlar, bu yüzden güçlü olmamız gerekiyor," diye ekledi.
Kallas, Rusya'nın Suriye'deki başarısızlıklarına atıfta bulunarak, "Rusya yenilmez değil ve kendi gücümüzü küçümsememeliyiz," şeklinde konuştu. Bu açıklama, Kremlin'in Suriye'deki Esad rejiminin destekçisi olduğu dönemdeki başarısızlıkları hatırlatarak, Avrupa'nın birleşik hareket etmesinin önemini vurguluyordu.
Litvanya Cumhurbaşkanı'ndan Benzer Uyarı
Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nausėda da Kallas’ın görüşlerini paylaştı. Nausėda, Rusya’nın müzakere etmeye istekli olmadığını belirterek, "Bu durumda herhangi bir müzakere teklifi, karşılıklı fayda sağlamaz," dedi. "Rusya şu anda saldırgan bir tutum sergiliyor ve bu durumdan bir çözüm üretmeye çalışmak, adil ve sürdürülebilir bir barışa yol açmaz," diye ekledi.
Nausėda, Avrupa Birliği’nin sadece sözde taahhütlerle yetinmemesi gerektiğini, bunun yerine Ukrayna'ya askeri ve mali desteği artırarak müzakerelere girmeden önce Ukrayna'yı güçlü bir konuma getirmesi gerektiğini söyledi. "Ne yazık ki, çok fazla vaat var ama tutulan vaatler o kadar az," diye ekledi.
Müzakereler ve Barış Gücü Önerileri
Ukrayna-Rusya müzakerelerinin gündeme gelmesi, özellikle Donald Trump'ın Amerika'da kazandığı zaferin ardından ivme kazandı. Trump, seçim kampanyasında, savaşı "24 saat içinde" bitirecek bir anlaşma yapmayı vaat etmişti. Trump'ın kampanyası, Ukrayna'nın müzakerelere girmemesi durumunda ABD'nin askeri desteğini kesmesi gibi önerilerde bulunmuştu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa'nın barışı sağlamak amacıyla barış gücü gönderme fikrini gündeme getirdi, ancak bu öneri diğer ülkelerde tartışmalı bir konu oldu. Belçika Başbakanı Alexander De Croo, "Öncelik, Ukraynalıların savaşı kazanması ve Rusları geri püskürtmesidir. Ardından barış konuşulabilir," dedi.
İrlanda Başbakanı Simon Harris de barış gücü konuşmalarını "gelecekteki bir soru" olarak nitelendirirken, "Şu anda Rusya'dan barışa yönelik herhangi bir işaret görmüyoruz," şeklinde konuştu.
Ukrayna İçin Zorlu Bir Dönem
Zirve, Ukrayna için kritik bir dönemde yapılıyor. Rusya, doğuda ilerleme kaydederken, Kuzey Koreli askerlerin Kursk bölgesinde savaşa katıldığı bildirildi. Kuzey Kore'nin katılımı, savaşın ölçeğini büyütürken, Rusya'nın kayıplarını telafi etmesine yardımcı oldu.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy, Kuzey Kore'nin asker sayısının 100.000'e kadar çıkabileceği uyarısında bulundu. Zelenskyy, "Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'nın birliği çok önemli," diyerek, "Birlikte hareket etmezsek, Putin'i durdurmak ve Ukrayna'yı kurtarmak mümkün olmayacak," dedi.
Ancak, bu birlik, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’ın "Noel ateşkesi" önerisi ve Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun Avrupa Birliği'ni "silah tedarikçiliğinden barış arabuluculuğuna" geçirme önerileriyle giderek zorlanıyor.