Sızdırılan istihbarat belgelerine göre; Rusya'nın bir zamanlar hareketli olan bir sanayi merkezindeki mühendisler, bu aralar bazı planlar yapmakla meşgul. Mühendislerden oluşan bir grup, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna şehirlerini bombalamak silahlar üretiyor. Öyle ki bu grup, Kendi kendini patlatan dronlar ve 24 saat çalışacak bir üretim hattı inşa etmekle gizlice görevlendirilmişti. Programın güvenliğinden de Rusya Federal Güvenlik Servisi'nden emekli bir yetkili sorumlu tutuldu. Yüksek vasıflı çalışanların pasaportlarına ülkeyi terk edemeyecekleri şekilde el konuldu. Yazışmalarda ve diğer belgelerde mühendisler kodlanmış bir dil kullandılar: Dronlar "tekne", patlayıcıları "tampon" ve gizlice teknik yardım sağlayan İran, "İrlanda" veya "Belarus" gibi...

Rusya İran'la milyar dolarlık silah anlaşmasını Kasım ayında Moskova'nın 500 mil doğusundaki Tataristan bölgesinde imzalamıştı. Amacı, 2025 yazına kadar yurt içinde 6.000 insansız hava aracı üretmekti.  Bu sayı, Rus ordusunun ön cephedeki kronik insansız hava aracı  sıkıntısını tersine çevirmeye yetecek kadar. Başarı sağlanırsa, genişleyen yeni insansız hava aracı fabrikası, Rusya'nın azalan hassas mühimmat tedarikini korumasına yardımcı olabilir ve Ukrayna'nın işgal altındaki toprakları geri alma çabalarını engelleyebilir. Moskova da geride kaldığı teknolojide önemli ölçüde ilerleyebilir.

Sızdırılan belgelere ve Washington Post'un haberi göre;  Moskova'nın, daha fazla seyahat edebilen bir saldırı uçağı olan İran Şahed-136'nın bir versiyonunu üretme hedefine doğru istikrarlı bir ilerleme kaydettiğini gösteriyor.

Wahington Post, belgeleri Alabuga'daki çalışmalara katılan ancak Putin'in Ukrayna'yı işgaline karşı çıkan bir kişiden aldı. The Post'a konuşan kişi, uluslararası ilginin ek yaptırımlara yol açabileceği, üretimin kesintiye uğrayabileceği ve savaşın daha çabuk sona erdirilebileceği umuduyla çabanın ayrıntılarını açıklamaya karar verdiğini söyledi.

Güvenlik endişeleri nedeniyle isminin gizli kalması koşuluyla konuşan kişi, "En azından bu projenin uygulanmasını durdurmak ve belki de bazı engeller yaratmak için yapabileceğim tek şey buydu" dedi.

Washington merkezli Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü'nden araştırmacılar, Tataristan Cumhuriyeti'nin Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi'ndeki tesisin İran tarafından sağlanan insansız hava araçlarını yeniden birleştirdiğini, ancak kendisinin yalnızca insansız hava aracı gövdeleri ürettiğini ve muhtemelen 300'den fazla İHA için üretilmediğini belirtti. Ayrıca Alabuga'nın 6.000 drone için hedeflenen tarihe ulaşmasının pek mümkün olmadığını söylediler.

Diriliş Postası'ndan Sümeyye Palta da Rusya'nın İran'la işbirliğini ve 6 bin drone üretimini Prof. Dr. Giray Saynur Derman'la konuştu.

6 bin drone'u bir hayli iddialı bulan Prof. Dr. Giray Saynur Derman,  Putin'in "Yüksek teknolojide geride kaldık" açıklamasını hatırlattı. Rusya'nın Çin ve İran'la işbirliği yaptığının doğru olduğunu ama bu sayıda drone üretiminin Washington Post'a konuşan bir çalışanın iddiaları olduğunu söyledi. Dolayısıyla ortada bir bilgi kirlİliği olduğunun altını çizdi. Daha önce de İngiliz istihbarat raporlarında Rusya, Ukrayna savaşı çıkmadan önce bu savaşın belgelerini verdildiğini hatırlatan Prof. Dr. Derman, yine benzer bir durumun olabileceğini de sözlerine ekledi. Rusya'nın drone ürettiğini ama bununla ilgili net bir bilgi olmadığını ifade eden Giray Saynur Derman sözlerine şöyle devam etti: "Rusya, Çin ve İran'la böyle bir çalışma üzerinde diyebiliriz ama kesin bir sayı veremeyiz" dedi. Öte yandan Rusya'nın elinde zaten güçlü silahlar olduğunu belirten, Derman Rusya'nın asker devleti olmasına da bir kez daha dikkati çekti. Rusya'nın bu bilgiyi karşı tarafa bir mesaj olarak iletebileceğine değinen Prof. Dr. Saynur Derman, 47 yıl sonra Ay'a gönderilen Luna-25'in de buna benzer bir mesaj olabileceğini vurguladı.

 

 

Editör: Haber Merkezi