Mehmet Akif Çavdarlı – Diriliş Postası

Araştırmacılar, Roma dönemine ait bir dizi cerrahi aleti, en son teknoloji BT tarayıcıları kullanarak inceledi. Bunlar arasında bronz bir neşter sapı, iki cerrahi sonda, bir kaşık ve iki iğne bulunuyor. Bu aletler, Roma döneminin sağlık uygulamalarını ve cerrahi tekniklerini daha iyi anlamak için tarandı.

ANTİK ALETLERİN DETAYLI İNCELEMESİ

Devon and Exeter Tıbbi Miras Vakfı (DEMHT) tarafından korunmakta olan bu aletler, 125 yıl önce Londra'daki Walbrook Nehri'nde ortaya çıkmıştı. Rebecca Flemming'in eski tıp ve şifa uygulamalarındaki aletlerle ilgili araştırmasının bir parçası olarak incelenen bu aletler, şimdi modern teknolojinin yardımıyla detaylı bir şekilde incelenebiliyor.

Exeter Üniversitesi'nden Profesör Flemming, yeni teknolojilerin antik nesneleri inceleme biçimimizi dönüştürdüğünü belirtiyor: "Bu aletlerdeki demir neşter bıçağının bronz sapa yerleştirildiği yuva, yüksek işçilik kalitesini gösteriyor. Küçük işlemeler, hem estetik hem de işlevsel bir tasarım sunuyor. Bu, Yunan ve Roma tıbbi metinlerinde bahsedilen cerrahi müdahalelerin anlaşılması açısından büyük bir öneme sahip."

YENİ TEKNOLOJİLERİN SAĞLADIĞI İMKANLAR

BT tarayıcılar, aletlerin 0.05 mm çözünürlükte ayrıntılı 3D modellerini oluşturdu. Bu sayede, korozyonlu yüzey katmanlarının altındaki orijinal malzemeler detaylı bir şekilde incelenebildi. Elde edilen 3D modeller, bu antik aletlerin tam kopyalarının üretilmesine olanak sağlayacak ve eğitim ile halkla ilişkiler çalışmalarında kullanılabilecek.

Dr. Carly Ameen, arkeoloji ve tarih bölümü biyoarkeoloji öğretim üyesi ve laboratuvar müdürü, "Tarihi kalıntılar üzerinde bilimsel teknikler kullanarak geçmişle ilgili bilgimizi genişletmek büyük önem taşıyor. SHArD 3D Laboratuvarı, bu alanda önemli bir etki yaratabilir ve gelecekteki işbirlikleri için umut verici bir platform sunuyor." diyor.

ANTİK TIBBIN YAYILIMI VE GELECEK PROJELERİ

Profesör Flemming, Roma İmparatorluğu'nun Britanya'dan Suriye'ye kadar yaydığı cerrahi enstrümanlar üzerindeki etkilerini araştırıyor. Bu projenin, DEMHT gibi miras organizasyonlarını SHArD 3D'nin teknolojileriyle ortak hedefler doğrultusunda bir araya getirme potansiyelini de ortaya koyduğunu belirtiyor.

Ege sahillerinde kaçırılmaması gereken 7 plaj Ege sahillerinde kaçırılmaması gereken 7 plaj

Bu önemli çalışma, antik Roma tıbbının bilinmeyen yönlerini aydınlatmanın yanı sıra, modern teknolojinin tarihsel araştırmalara nasıl katkıda bulunabileceğini gösteriyor.

Editör: Mehmed Akif Çavdarlı