Ebru Okanlar / Özel Haber

Robotik cerrahi tekniği sayesinde uzmanlar, ameliyatları vücutta büyük bir kesi oluşturmadan konforlu bir iyileşme süreci ile sağlayarak hastanın yaşam kalitesini artırıyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde robotik cerrahi ile tanıştı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Uzmanı Op. Dr. Server Sezgin Uludağ robotik cerrahi hakkında Diriliş Postası’na açıklamalarda bulundu.

“FARKLI UZMANLIK ALANLARINDA KULLANILABİLİR”

Robotik cerrahi; Genel cerrahi, üroloji, jinekoloji, kalp damar hastalıkları, çocuk cerrahisi ve kulak burun boğaz bölümü gibi pek çok farklı uzmanlık alanına ait hastalıkların cerrahi tedavisinde kullanılabilir” diyen Op. Dr. Uludağ, “Genel cerrahi içinde, kanser cerrahisinden, fıtıklara genel bir spektrumda kullanım alanı mevcuttur” dedi.

“CERRAH MUTLU HASTA MUTLU”

Robotik cerrahta daha az travma ve ağrı olduğuna dikkati çeken Op. Dr. Uludağ, “Minik yara izleri, hastanede yatış süresinin kısalması ve daha hızlı iyileşme süresi sağlaması avantajları arasında sayılabilir” dedi. Op. Dr. Uludağ sözlerini söyle sürdürdü: “Ülkemizde aslında yeni bir uygulama ama popüler oldu; yapılan çalışmalara bilimsel kanıt düzeyi güçlü olarak daha güvenli hem hasta için konforlu olduğu gibi cerrah içinde konfor sağlamakta. Ülkemizde ulaşımı zor bir teknoloji değil, bir çok devlet ve üniversite hastanesinde bulunmakta. Ülkemizde eğitimli doktorlarımız ve hemşirelerimiz var. Kısaca cerrah mutlu hasta mutlu neden tercih edilmesin ki”

“RİSKLİ BİR İŞLEM DEĞİLDİR”

Deneyimli merkezlerde robotik cerrahinin açık ve laparoskopik cerrahiden fazla bir riski olmadığını dikkati çeken Op. Dr. Uludağ, “Ayrıca kanser cerrahisin de yeterli onkolojik veriler elde edilmekte, sinir damar koruyucu işlemler güvenle yapılmaktadır. Robotik cerrahinin maliyeti diğer cerrahi yöntemlerin maliyetine kıyasla belirgin ölçüde yüksektir. Bilimsel olarak en azından şimdilik robotik cerrahinin laparoskopik cerrahiye bir üstünlüğü olmadığı gerçeği ortadadır. Ancak cerrahın konforunu artıran bir işlem olduğu da gerçektir” değerlendirmesinde bulundu.

3 BOYUTLU KAMERA

Laparoskopik ameliyatlar gibi küçük kesiler ile robotik 3 boyutlu kamera  ve robotik el aletleri yardımıyla ameliyat yapıldığını vurgulayan Op. Dr. Uludağ, “Cerrah konsol başında,asistan ve hemşire hasta yanında bulunur. Cerrah kontrolündeki, robot kolları ve bunların ucundaki ince-ufak cerrahi aletler ameliyatın gerçekleştirilmesini sağlar. Kesme dikme ve yakma gibi işlemler bu ince ufak aletler yardımıyla yapılır” diye konuştu.

‘NE MUTLU BİZ TÜRK HEKİMLERİNE’

Günümüzde tek kesiden yapılan işlemlerde kullanıldığını söyleyen Op. Dr. Uludağ, ileride mühendislerin hayal gücüne bağlı olarak farklı işlemlerde kullanılabileceğine dikkati çekti. Opr. Dr. Uludağ,  “Robotla ince işlemler daha da incelebilir… Ülkemizde dahi robotik nakil işlemleri  yapabiliyoruz. Ne mutlu biz Türk hekimlerine… İddialıyız, iddiamız çalışmaktan gelmekte ve  umarım çok yakın gelecekte bu teknoloji ülkemiz mühendisleri tarafından milli imkanlarla gerçekleştirilir. Bizlerde kendi ürettiğimiz konsollarımızın başında hastalarımıza şifa verebiliriz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi