Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Pınar Mert Cüce, koronavirüs pandemisinin önlenmesine yardımcı olan aşıların taşınmasında karşılaşılan sorunları çözmek için çalışma başlattı.
Bir yıl süren çalışmalar sonucunda, hem elektrik şebekesinden hem de üzerindeki güneş panelinden enerji alarak iç sıcaklığını dengeleyen taşınabilir bir aşı dolabı üretti. 200 aşıyı depolayabilen dolap, termal kaplama sayesinde sıcaklığı 24 saate kadar koruyabiliyor.
İNGİLTERE'DEN ÖDÜL!
Yalıtım malzemeleriyle tasarlanan aşı dolabı, İngiltere merkezli World Society of Sustainable Energy Technologies (WSSET) ve Oxford University Press tarafından inovasyon ödülüne layık görüldü.
GÜNEŞ PANELLERİ İLE ÇALIŞABİLİYOR
Doç. Dr. Cüce, "Pandemide sağlık çalışanları ellerinden geleni yaptı. Mühendisler olarak onlara nasıl katkı sunabiliriz diye düşündük ve portatif aşı dolabını tasarladık. Bu dolap, nihai kullanıcıya ulaşana kadar enerji ihtiyacı duymuyor. Özellikle ulaşımın kısıtlı olduğu yerlerde güneş panelleri ile kendi kendini besleyen bir sistem geliştirdik. Tasarım, üretim ve testler yaklaşık bir yıl sürdü," dedi.
IŞIK OLMADIĞINDA 24 SAAT DAYANABİLİYOR
Aşıların belirli bir sıcaklıkta saklandığını belirten Doç. Dr. Cüce, "Literatürde bu teknikle çalışan başka bir dolap yok. Diğer dolaplar soğutma için buz kullanıyor, ancak bizim sistemimiz aşıları belirli sıcaklıklar arasında muhafaza ediyor. Güneş ışığı olan sürede aşıları saklayabiliyoruz, ışık olmadığında ise süper yalıtım malzemeleri sayesinde bu süre 24 saate kadar uzayabiliyor," diye ekledi.
Projenin, aşıların kırsal alanlarda taşınmasında kolaylık sağlayacağını belirten Cüce, "Tasarımın ana nedeni, uzak bölgelerde aşıların doğru sıcaklıkta taşınabilmesidir. Projem, alanında uzman jüriler tarafından inovasyon ödülüne layık görüldü," şeklinde konuştu.