Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, OSTİM Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığı (UDHAM) ile Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) İş Birliği Zirvesi Raylı Sistemler İçin AR-GE Buluşması" etkinliğine katıldı. Burada yaptığı konuşmada, son 22 yılda Türkiye'nin yerli sanayisinin her alanda büyük bir gelişim gösterdiğini belirtti. Uraloğlu, ülkenin stratejik alanlarda yüksek teknolojiye sahip milli ürünler üreterek küresel bir üretici ve ihracatçı konumuna geldiğini ifade etti.

Bakan Uraloğlu, “Türkiye artık kendi otomobilini, haberleşme ve gözlem uydularını, savaş uçaklarını, helikopterlerini ve elektrikli trenlerini üreterek tarihe damga vuran bir süreç yaşıyor” dedi. Demir yollarının 2002 yılından itibaren öncelikli sektör olarak belirlendiğini hatırlatan Uraloğlu, 2003'te demir yolu uzunluğunun 11 bin kilometreden 13 bin 919 kilometreye çıkarıldığını bildirdi.

Raylı Sistemler Sektörü Uluslararası Arenada Ön Plana Çıkacak

Uluslararası Rekabet Gücü

Uraloğlu, demir yolu ağı ile raylı sistemler sanayisini geliştirme hedeflerini vurgulayarak, devlet eliyle yapılabilecek her türlü yasal düzenlemeyi gerçekleştirdiklerini ve özel sektörün önünü açtıklarını belirtti. “Uluslararası standartlarda yeni nesil lokomotifler, dizel ve elektrikli tren setleri, yolcu ve yük vagonları gibi ana ve kritik ürünleri kendimiz üretiyoruz” şeklinde konuştu.

Eskişehir'de devam eden Milli Elektrikli Anahat Lokomotifi Projesi ve TCDD Taşımacılık için sipariş edilen lokomotiflerin seri üretim çalışmalarına da değinen Uraloğlu, bu süreçte yeni bir döneme gireceklerini ifade etti. Bakanlıklarının raylı sistemlere destek sağlamak amacıyla ilgili kanun maddesini genişlettiğini belirten Uraloğlu, “Artık raylı sistemlerle ilgili her unsur için yerli ve milli teknoloji geliştirme desteği sağlayabileceğiz” dedi.

İstanbul Valiliği: Cumartesi günü yer yer hafif kar yağışı ihtimali bekleniyor İstanbul Valiliği: Cumartesi günü yer yer hafif kar yağışı ihtimali bekleniyor

Kalkınma Yolu Projesi

Bakan Uraloğlu, demir yolu araçları pazarının 63,3 milyar avroya ulaştığını ve Türkiye’nin bu pazardan daha fazla pay alması için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi. Kalkınma Yolu Projesi kapsamındaki demir yolu altyapısını geliştirdiklerini belirten Uraloğlu, “Bu projeyle ülkemizin firmaları tarafından yerli ve milli olarak üretilmesi en önemli hedeflerimizden biridir” diye konuştu.

Terör Saldırısı Kınandı

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, TUSAŞ’a yönelik terör saldırısını kınayarak, “Bu olaylar bizim daha çok çalışmamız gerektiğini hatırlatıyor. Ülkemizde yerli üretim için üreticilerimizle iş birliği yaparak çalışmamız gerektiğini daha iyi anladık” şeklinde ifade etti.

Etkinlik, açılış konuşmalarının ardından oturumlarla devam etti. Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin raylı sistemler alanında uluslararası arenada daha da güçleneceğini ve ithalattan bahsetmeyeceklerini belirterek, “Bu süreçte tüm Türkiye’nin ortak çabasıyla elde edilen başarı, milletimizin öz güveninin simgesi oldu” dedi.

Kaynak: AA