İslam âlemi Ramazan Bayramı’na yaklaşırken rahmet, mağfiret ve bereket ayına veda edecek olmanın hüznünü yaşıyor. On bir ayın sultânı, mübarek misafiri memnûn ederek uğurlamak isteyen Müslümanlar her gece ve günüdüzünde yapılacak nafile ibadetlerle alakalı da araştırmalarını sürdürüyor. Ramazanda kılınacak namaz, okunacak dua ve ibadetler merak edilirken Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) bu aya özel kılınmasını tavsiye ettiği namazlar sık sık araştırılıyor. Özellikle bu gece (13 Mayıs Çarşamba’yı 14 Mayıs Perşembe’ye bağlayan gece) yani Ramazan’ın 21. gecesi kılınacak namaz ve kılınış şekli ile okunacak sureler, rekat sayısı merak ediliyor. Peki, Ramazan’ın 21. gecesi kılınacak namaz kaç rekat ve nasıl kılınır? Ramazan ayının 21. gecesi kılınacak namaz ile teravih namazının faziletleri neler? Detaylı bilgi haber metninde!..

NOT: Ramazan’ın 22. gecesi (14 Mayıs Perşembe’yi 15 Mayıs Cuma’ya bağlayan gece) kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? haberi okumak için tıklayınız!

Ramazan’ın 21. gecesi kılınacak namaz kaç rekat ve nasıl kılınır? Ramazan ayının 21. gecesi kılınacak namaz ile teravih namazının faziletleri neler?

Ramazan ayının 21. gecesi (13 Mayıs Çarşamba’yı 14 Mayıs Perşembe’ye bağlayan gece) kılınacak namaz; Bu namaz hakkında Rasûlullâh Aleyhi’s-Salâtü ve’s-Selâm Efendimiz Hazretleri şu müjdeyi verir; Bir kimse bu gecede, her rekatında 1 Fâtiha ile 5’er kere Felak ve Nâs Sûrelerinin okuyarak 2 rekat namaz kılsa, o kimseye gelecek yıla kadar kötü nazar isabet etmez ve rızkı bereketli olur. O sene içerisinde ölürse şehit olarak ölmüş olur.

Hadîs-i Şerîf; ‘Nazar haktır!’ [Müslim]

Devr-i Saadette, Esed oğullarından nazarı değen bir kimse vardı. Üç gün bir şey yemez, sonra çadırın bir tarafını kaldırıp oradan geçen bir deveye bakarak, ‘Bunun gibi bir deve hiç görmedim!’ dese, o sözü der demez, deve yere düşer ve hastalanırdı. Müşrikler, bu adamı bularak Rasûlullâh Sallallâhu Aleyhi ve Sellem Efendimizi nazarla öldürmesini istediler. Cenab-ı Hak, Rasûlüne müşriklerin zarar vermesini engelleyip bu nazardan muhafaza buyurdu. Bu hususta Kalem suresinin [Nerede ise, kâfirler seni gözleri ile yıkacaklardı] mealindeki 51. Âyet-i kerîmesi nâzil oldu.

Nazardan korunmak için neler yapılır?

Fâtiha-i Şerîfe, Âyetü’l-Kürsî, Kâfirûn, İhlâs, Felak, Nâs sûreleri 7’şer kez okunup Allâhu Teâlâ’nın ‘Hû’ İsm-i Şerîfi ile o kimse üzerine nefes edilebilir.

21. gece kılınacak 2 rekat namaz ne zaman ve nasıl kılınır?

Bu gece kılınacak 2 rekat namazın vakti, akşam namazından itibaren imsak vaktine yani yatsı namazı vaktinin bitimine kadardır. Ancak teheccüd vakitlerinde yani gecenin imsak vaktine en yakın olan zamanlarında kılmak daha faziletlidir.

Namazın kılınış şekli ise aynen öğle ve yatsı namazının son sünneti gibidir.

Bu gece kılınacak 2 rekat namaza nasıl niyet edilir?

Namaza, ‘Yâ Rabbi’ Niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerifin için namaza, Allâhu Ekber!’ diye niyet edilerek başlanır.

Ramazan-ı Şerif’in her gecesinde özel olarak tavsiye edilen bu namazların hükmü nedir?

Bu gecelerde kılınan namazlar, farz veya vacip olmayıp nafile namazlardır. Kılınmasında büyük ecir ve mükafat vardır. Ancak, terk edildiği zaman kişi mesul olmaz.

***

RAMAZAN’IN 21. GECESİ TERAVİH NAMAZININ FAZİLETİ NEDİR? Ramazan-ı Şerif ayının 21. gecesinde teravih namazını kılmanın fazileti; Bu gecede teravih namazı kılan kimse için yerde ve gökte ne kadar melâ’ike-i kirâm varsa hepsi onun için istiğfar eder. Ve Allâhu Teâlâ o kuldan razı olmadıkça dünyadan ahirete göçmez. [Dürretü’l-Vâ’izîn]

Kadir Gecesi ne zaman? (2020) Kadir Gecesi İmamı Şarani’ye (r.a.) göre nasıl bulunur ve alametleri neler?

Güncel

Habere Git

‘Meleklere İman’, İmanın 6 şartından ikincisidir. Melâ’ike-i Kirâm’ı imkâr eden kimsenin imanı tam olmaz. Melâ’ike-i Kirâm yerde ve göklerde Allâhu Teâlâ’nın nûrdan yarattığı latîf varlıklardır; Meleklerde erkeklik ve dişilik yoktur. Sayılarını ancak Allâhu Teâlâ bilmektedir. Kimi birtakım vazifeler için yaratılmış olup kimi ise yalnızca Allâh’ı zikr etmek için yaratılmışlardır.

Melâ’ike-i Kirâm içerisinde 4 büyük melek vardır ki bunlar, Cebrâil, Mîkâil, Azrâil ve İsrafil (a.s.) olup meleklerin peygamberleridirler.

Cebrâil Aleyhisselâm; Allâhu teâlâ ile peygamberleri arasında vahye memur,

Mîkâil Aleyhisselâm; yağmur, rüzgar, fırtınalar vb. gibi hava ve iklim hadiselerine memur, İsraif Aleyhisselâm Kıyamet ve Sur’un üflenmesine memur ve Azrâil Aleyhisselâm da öleceklerin rûhlarını kabzetmeye memurdur.

Melekler aslâ Allâhu Teâlâ’ya isyân etmez ve vazifelerinde bir gevşeklik veya kusur göstermezler. Melekler de insanlar gibi ‘ibâdullâh‘ yani Allâhu Teâlânın kullarıdır. Hiçbir günah işlemeyip yalnızca ibadet ve zikir vazifelerini yerine getirirler.

İamnın şartları;

Allâhu Teâlâ’ya, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret günü ve kader-kazâya iman. Bu 6 şarttan birine inanmayan kimsenin imanı tam sayılmaz.

İmanın 6 şartı Adem Aleyhisselâm’dan bu yana değişmemiştir, değişmesi de mümkün değildir. Çünkü bu şartlar varlığın temel gerçekleridir. Dolayısıyla her peygamber bu esaslar üzere kurulu ‘Tevhid inancı’nı tebliğ etmiştir. Peygamberlerin gelişiyle değişiklik gösteren şey ise dinin itikâdî değil amelî kısmındaki uygulama detaylarıdır. Yani zamanın ve çağların gereğine göre insanların İslâm’ı yaşamada uygulayacağı kurallar birtakım değişiklikler göstermiştir. Ancak bu da ‘İslâm’ın 5 şartı’ [Kelime-i Şehâdet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek ve haccetmek] esâsının dışına çıkmaz. Dini yaşamada da her peygamber zamanında bu esas sabit olup, uygulamada zaman zaman farklılıklar zuhur etmiştir. Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) gönderilen şeriat, kıyamete kadar değişmeyecektir ve Kur’ân-ı Kerîm’deki kurallar kıyamete kadar geçerliliğini sürdürecek, yeryüzünde refah ve saadetin, huzur ve adaletin temelini oluşturacak şekilde Yüce Yaratıcımız tarafından düzenlenmiştir. Bu husus âyet-i Kerîmelerle sabit olup Allâh’ın Kelâmında şüpheye yer yoktur.

***

TERAVİH NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR ve NASIL KILINIR?

Teravih namazı kılmak Sünnet-i Mü’ekkededir. Yani, Peygamberimiz (s.a.v.)’in Ramazan ayı boyunca devam ettiği ve nadiren terk ettiği bir sünnet olma özelliğini taşır.

Sünnet-i Mü’ekkede, vacibe yakın bir şekilde kuvvetli olan sünnet demektir. Sünnet-i Mü’ekkede olan bir amelin özürsüz olarak terk edilmesi tahrimen mekruhtur.

Teravih namazı yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınır. 20 rekat olarak rivayet edilen teravih namazını Peygamber Efendimizin bazı zamanlarda 6-8 rekat olarak da kıldığı nakledilmiştir. 4 rekatta bir selam selam verilerek (ikindi ve yatsının ilk sünneti gibi) kılınan teravih namazının ikişer rekat (öğle ve yatsının son sünneti gibi) olarak da kılınmasında mahzur yoktur. Selam verildiğinde Salât-ı Ümmiye ve Salevât-ı şerifeler okuyarak kısa süreli bedeni dinlendirmek uygundur.

Her ibadette olduğu gibi teravih namazının da ecir ve mükafatı, kişinin ihlas derecesine göre Allâhu Teâlânın dilediği kadar katlanır. Cenâb-ı Hakk’ın rahmet ve mağfireti sonsuz olup, Rızasına nail olan kullarına dünya ve ahirette bahşedeceği lütuflarının da hududu yoktur.

İHLÂS NEDİR?

Hadîs-i şerif: Allâhu Teâlâ, sizin suret, şekil ve dış görünüşlerinize değil, kalblerinize va kalbî temâyüllernize bakar. (Müslim, Birr, 33)

İhlas kelimesinin anlamı; arıtma, saflaştırma, ayırma, katışığını gidermek.

İbadette İhlas kelimesinin anlamı; ferdin, ibadet ve taatinde Cenab-ı Hakk’ın emir ve ihsanlarının dışında her şeye karşı kapanması, hâlisan, katıksız bir niyetle yalnızca Allah için yapması halidir.

Hâlisâne Hakk rızası için yapılmayan amellerin durumuna dair Hadîs-i Şerif: “Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz (terâvih ve teheccüd namazı) kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan, yalnız uykusuzluktur.” (İbn-i Mâce, Sıyâm, 21)

Tesbih Namazı nasıl kılınır? Tesbih Namazı ne zaman kılınır, kaç rekat?

Güncel

Habere Git

ORUÇ TUTAMAYAN KİMSE TERAVİH NAMAZI KILAR MI?

Ramazan-ı Şerif ayında teravih namazı kılmak, orucun değil Ramazan ayının sünnetidir. Yani herhangi bir nedenle oruç tutamayan kimseler de, teravih namazı kılabilir.

Çok hasta ve yorgun olanlar, teravih namazını 20 rekat olarak kılamasa bile ecrinden mahrum kalmamak için 6-8 rekat kadar veya ayakta durmaya gücü yetmiyorsa oturarak da eda edebilir.

Teravih namazının faziletine dair Hadis-i Şerif; Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem buyurur ki; ‘Kim ki Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını eda ederse, geçmiş günahları affolunur.’ [Buhârî, Îmân  37 ; Müslim, Müsâfirîn 173, 174.]

RAMAZAN-I ŞERİF’TE YAPILAN İBADETLERE VERİLECEK MÜKÂFÂT

Mübârek ramazan-ı Şerif ayında Kur’ân-ı Kerim hatimleri, istiğfar ve Salevat-ı şerifeler, nafile namazlar ve bol bol hayr u hasenat yapılmalı, bu mübârek zaman diliminin manevi bereketi ile kat kat fazla ihsan edilen mükâfâtlardan mahrum kalmamalıdır.

Kur’ân-ı Kerim’de Sûre-i Kadir’de bildirildiği üzere, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini içerisinde bulundurması ve Kur’ân-ı Kerîm’in bu ayda indirilmeye başlanması gibi daha birçok hikmete mebnî ‘On bir Ayın Sultanı’ olarak isimlendirilen Ramazan-ı Şerif ayı, senenin en önemli ayıdır. Müminlerin bu ayda yapacağı nafile ibadetler ve sadakalar, diğer zamanlarda yapılacak farz ibadetler gibidir. Bu mübârek ayda yapılan farzlar ise, diğer zamanlarda yapılan yetmiş farza bedeldir.

Ramazan-ı Şerif ayını bol bol Kur’ân-ı Kerim okuyarak, oruç, namaz, sadaka, hayr u hasenât ve zikirler ile geçirebilen kimseye Allâhu Teâlâ bütün bir sene boyunca bu tür ibadetler yapabilmeyi nasip eder. Bu aya manen hürmetsizlikte bulunan, günahlarında ısrarcı olan kimselerin de, bütün senesinin o şekilde geçmesinden korkulur.

Vildan A. Sarısoy
[email protected]

Editör: Haber Merkezi