Hüseyin Türkoğlu / Diriliş Postası

Dua ve ibadet ayı Ramazan, milyonlarca Müslüman’ın kalbinin aynı amaçla attığı rahmet ve bereket ayıdır. Peygamber Efendi’miz (sav) yardımlaşmanın azami ölçüde yaşandığı bu kutlu ayda cennet kapılarının açılıp cehennem kapılarının kapandığını ve şeytanların zincirlere vurulduğunu müjdeliyor.

  • GÜNÜN AYETİ
    Müminler gerçekten kurtuluşa ermişlerdir. Onlar ki namazlarında derin saygı içindedirler. Onlar ki faydasız işlerden ve boş sözlerden yüz çevirirler. Onlar ki zekâtı öderler, iffetlerini korurlar. (MÜ’MİNUN, 1-5)

ADLİ VAKALAR AZALIR

Bu hadisişerifin bir tezahürü olarak da müminler daha anlayışlı, daha hoşgörülü ve daha yardımsever olur; uygun olmayan davranışlarını terk eder, ahlaki ve nefsî anlamda kendilerini disipline ederler. Bunun günlük hayatımızdaki yansıması da Ramazan ayında adli vakaların azalması olarak yansır. Yani suç oranları çok büyük oranda azalır. Geriye dönük istatistikleri incelediğinizde Ramazan ayında adli vakaların yaklaşık yarı yarıya azaldığı görülür. Bu da oruç ayının insanların olumsuz davranışlarını terk etmesi konusunda ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Çünkü bu ayda Müslümanlar bütün işlerini ve programlarını oruç ayına göre yapar, yalnız Allah rızası için oruçlarını tutar ve kötülüklerden azami ölçüde uzak dururlar.

  • GÜNÜN HADİSİ
    Fıtır sadakası; kadın veya erkek, hür veya köle, büyük veya küçük her Müslüman’a vaciptir. (NESÂI, İBN MÂCE)

AİLEYLE DAHA ÇOK ZAMAN

Yediden yetmişe bütün müminler âdeta bir kampa girer ve bu kampa girerken de olumsuz alışkanlıklarını geride bırakırlar. Dua ve ibadetle meşgul olur, Kur’an-ı Kerim okur, sohbetlere iştirak eder, aileleriyle daha fazla zaman geçirirler. Dost ve akrabalarla sofralarını paylaşırlar. Zengin fakir ayırt edilmeksizin aynı sofrada iftar açar, aynı safta teravih kılarlar… Fitre, zekât ve sadakalarla garip gureba gözetilir; tok, açın hâlinden anlar ve buram buram rahmet yağan ayın manevi ikliminden istifade ederler…

  • GÜNÜN DUASI
    Ya Rabbi! Tuttuğumuz oruçları kabul eyle! Sen bizi Ramazan-ı şerifin şefaatine nail eyle! Bu kutlu ayda affettiğin, mağfiret ettiğin kullarına bizi de dâhil eyle.

HAYATIMIZA REHBER EDELİM

İnsanların suç işlememesi için herkesin başına bir güvenlikçi koyamazsınız ancak Allah korkusu olunca insanlarda zaten suça yönelme duygusu bastırılır. Böylece de hırsızlık, yankesicilik, kaza, cinayet ve her türlü vaka sayısı en düşük seviyeye iner. Elbette gönül arzu eder ki Ramazan ayının kazandırdıklarını bütün yıla yayalım ve bu güzellikleri hayatımıza rehber ederek bereketini ömür boyu yaşayalım.

...

Diş kirası önemli!

Osmanlılar döneminde Ramazan ayında iftar programları tertip edilir, misafirler ağırlanır ve hediyeleri takdim edilerek uğurlanırdı.

Bunlardan biri de Tevfik Paşa’dır. Paşanın Çemberlitaş’taki konağında bir akşam iftar verilir. Teravih namazının edasından sonra davetliler birer ikişer ayrılırken herkesin diş kirasını paşa bizzat verir. Davetlilerden olan Hattat Sami Efendi çıkarken Tevfik Paşa ona:

-Eh, haydi selametle git, der. Bunun üzerine Hattat Sami Efendi:

- İyi ama benim diş kiram nerede? Tevfik Paşa cevaben:

- Aman Samiciğim diş kirası misafirler için, sen bu evin adamısın. Hem zaten sana verecek bir şey kalmadı, der. Fakat Sami Efendi ısrarla:

Katar'daki Türkler, Büyükelçilik etkinliğinde bayramlaştı Katar'daki Türkler, Büyükelçilik etkinliğinde bayramlaştı

-Ben diş kiramı almadan şuradan şuraya gitmem. Bu söz üzerine Tevfik Paşa:

- Eh, yukarıda bir murakka olacak; bari sana da onu vereyim, der ve İsmail Zühdi Efendi’nin sülüs-nesih yazılarla yazılmış nefis bir murakkasını getirip verir.

Meğer Tevfik Paşa gündüzden Beyazıt Camisi avlusunda Ramazan’a mahsus açılan sergiden bahsi geçen murakkayı satın alıp Hattat Sami Efendi için hazırlamış fakat onu biraz kızdırıp söyletmek arzusuyla hemen çıkarıp vermemiş. Sami Efendi murakkadaki yazıları incelerken kendisini zamanın akışına öyle kaptırır ki nihayet konağın uşağı gelip:

- Efendim sahur vakti geldi; müsaade buyurun beraber yiyelim, diye seslenir ve Sami Efendi daldığı sanat âleminden çıkar!

...

Meyan Şerbeti

Meyan şerbeti nedir?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde serinletici özelliğiyle bilinen meyan şerbeti Ramazan’da iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Doğal ve katkısız bir içecek olan ve birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen meyan şerbeti, daha çok yaz aylarında tüketilen en önemli içecekler arasında yer alırken Ramazan ayında da bölge halkının vazgeçilmezleri arasındadır. Meyan bitkisinin kökünden elde edilen ve yüzyıllardır bölgede yaygın olarak tüketilen şerbetin, harareti önlediği ve şişkinlik yapmadığı; bu nedenle iftarda rahatlıkla tüketildiği belirtiliyor.

...

Zekât ne zaman verilir?

Zekât farz olduktan sonra verilir. Dinen zengin olan (nisaba ulaşan) zengin olduğu tarihi, kamerî aya göre bir yere yazar.

Mesela, recep ayının üçünde zengin olmuşsa bir yıl sonra recebin üçü gelince yine nisap kadar parası ve ticaret malı varsa zekâtını verir. Ramazan ayını beklemez. Günü gelmeden zekât vermekte de mahzur yoktur, çok iyi olur.

Hatta gelecek birkaç yılın zekâtını önceden vermek de caizdir. Bir kimse, zekâtını yanlış hesap edip bir altın zekât vermesi gerekirken iki altın hesap etse; fakire verdikten sonra tekrar hesap edip bir altın vereceğini anlasa ikinci yıl vereceği zekâta bu bir altını mahsup eder.

Zekâtı acele etmeden bir yıl içinde vermek gerekir diyen âlimler var ise de acele edip hemen vermek vaciptir. Özürsüz geciktirmek mekruh olur. Hadisişerifte, “Zekât vermekte acele ediniz.” buyuruldu. (İbn-i Mâce)

Muhabir: Hüseyin Türkoğlu