STM'nin teknoloji merkezi ThinkTech, bu yıl nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayan yeni Siber Tehdit Durum Raporu'nu yayımladı.

Rapor, STM'nin siber güvenlik uzmanları tarafından hazırlanan 7 konu başlığından oluşmaktadır. Deniz platformlarında siber güvenlik, silah sistemlerinin dayanıklılığının artırılması ve QR kod tabanlı saldırılara yönelik güvenlik önlemleri gibi konular raporda yer almaktadır.

SİBER SALDIRILAR DENİZ PLATFORMLARINA ULUSAL GÜVENLİK TEHDİTLERİ YARATIYOR

Siber saldırılar, deniz platformlarına büyük finansal kayıplar ve ulusal güvenlik tehditleri yaratmaktadır. Gemilere yönelik otomasyon, navigasyon ve iletişim sistemlerine yapılan saldırılar, liman ve tedarik zinciri sistemlerini hedef alarak veri ihlalleri ve casusluk faaliyetlerine yol açmaktadır.

OpenAI, 'düşünce zinciri' ile akıl yürüten o1 modelini tanıttı OpenAI, 'düşünce zinciri' ile akıl yürüten o1 modelini tanıttı

TEDBİR VE PLANLAMA ÖNEMLİ ROL ALIYOR

Rapor, siber güvenlik önlemlerinin tasarım aşamasında planlanmasının önemine vurgu yapmaktadır. Üretim, devreye alma ve operasyon süreçlerinin de ayrı ayrı ele alınması gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, platform üzerindeki mobil cihazların envanterinin sürekli güncellenmesi, ağ yönetiminin güvenliği açısından kritik öneme sahiptir.

Yazılım güvenliği için dışarıdan gelebilecek kötü amaçlı yazılımlara karşı tedbir alınması ve yazılım güvenlik testlerinin yapılması gerekmektedir. Uzaktan erişimle ilgili kontrollerin uygulanması ve gemi personeline siber güvenlik eğitimi verilmesi de alınacak önlemler arasındadır.

COVİD-19 SONRAI OQ KOD TABANLI SALDIRILARDA ARTIŞ YAŞANDI

QR kod teknolojisi, Covid-19 sonrası yaygınlaşmış olup, bu durum QR kod tabanlı saldırılarda da artışa neden olmuştur. Ağustos-Eylül 2023'te bu saldırılarda %587 artış gözlemlenmiştir. Dolandırıcılar sahte QR kodları oluşturarak cihazlara kötü amaçlı yazılım bulaştırmakta ve kullanıcı bilgilerini çalmaktadır. QR kodlarla yapılan saldırılardan korunmak için güvenilmez kaynaklardan gelen kodların taranmaması, antivirüs yazılımlarının kullanılması ve cihaz yazılımlarının güncel tutulması gerekmektedir.

3 AYDA 1 MİLYON SALDIRI!

STM'nin Honeypot sensörleri, dünyadaki en fazla siber saldırı yapılan ülkeleri göstermektedir. 2024 yılı nisan, mayıs ve haziran aylarında STM'ye 1 milyon 390 bin saldırı gerçekleşmiştir. En çok saldırıyı gerçekleştiren ülke 138 bin saldırı ile Ukrayna, ikinci sırada 127 bin saldırı ile ABD yer almaktadır. Bu ülkeleri Rusya, Hindistan, Singapur, Almanya, Mısır, Çin, Estonya ve Vietnam takip etmektedir.

Kaynak: AA