PROPOLİS NEDİR?
Arıların sadece bal yapmadığını biliyor muydunuz? Arılar, ayrıca iğne yapraklı ağaçlar veya herdem yeşil yapraklardaki saptan propolis adı verilen bir bileşik de üretir. Sapı kendi akıntıları ve bal mumu ile birleştirdiklerinde, kovanlarını oluşturmak için kaplama olarak kullanılan yapışkan, yeşilimsi kahverengi bir ürün oluştururlar. Bunun adına propolis denir.
Binlerce yıl önce, eski uygarlıklar tıb alanında propolis kullanmışlardır. Yunanlılar apse tedavisinde propolis’i tercih ettiler. Asurlar, enfeksiyonla savaşmak ve iyileşme sürecine yardımcı olmak için ayrıca yaralara ve tümörlere karşı tedavi uygulamak için bu bileşimi kullandılar. Mısırlılar, ölüleri mumyalamak için propolis kullandı.
Propolis’in bileşimi, arıların, bulunduğu yere ve hangi ağaçlara ve çiçeklere erişebileceklerine bağlı olarak değişebilir. Örneğin, Avrupa’dan gelen propolis, Brezilya’dan gelen propolis ile aynı yapıya sahip olmayacaktır. Bu, araştırmacıların sağlık yararları hakkında genel sonuçlara varmalarını zorlaştırabilir.
PROPOLIS’İN FAYDALARI
Araştırmacılar propolis’te 300’den fazla bileşik tespit etmişlerdir. Bu bileşiklerin çoğu polifenol formlarıdır. Polifenoller, hastalıklarla savaşan ve vücuttaki hasarı önleyen antioksidanlardır.
Spesifik olarak, propolis flavonoidler adı verilen polifenolleri içerir. Flavonoidler bitkilerde bir koruma biçimi olarak üretilir. Bunlar genellikle antioksidan özelliklere sahip olduğu düşünülen gıdalarda bulunurlar:
1- Meyve
2- Yeşil çay
3- Sebzeler
PROPOLİS HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?
Yaralar
Propolis, yaranın iyileşme sürecine yardımcı olur. Bir çalışma , propolisin, travmatik yanıkları olan insanlara, yeni sağlıklı hücre büyümesini hızlandırarak daha hızlı iyileşmelerine yardımcı olabileceğini buldu.
Soğuk Algınlığı
Bir araştırmada, propolisin günde üç kez uygulanması sonucu, soğuk algınlığının çok daha hızlı bir şekilde atlatıldığı tespit edildi. Araştırmacılar, propolis kreminin sadece bir kişinin vücudunda bulunan herpes virüsünün miktarını düşürmekle kalmayıp, aynı zamanda vücudu gelecekteki soğuk algınlığı kırılmalarına karşı da koruduğunu teşhis etti.
Kanser
Propolis’in bazı kanserlerin tedavisinde de rol oynadığı öne sürülmüştür. Araştırmalara göre propolis’in:
1- Kanserli hücrelerin çoğalmasını önlemek
2- Hücrelerin kansere dönüşme olasılığını azaltmak
3- Kanser hücrelerinin birbirlerine sinyal göndermesini engellemek,
gibi olumlu etkileri saptanmıştır. Çalışma ayrıca propolisin kanser için tamamlayıcı bir terapi (tek başına çözüm değil) olabileceğini de öne sürdü. Bir başka çalışmada, meme kanseri hücrelerinde anti-tümör etkileri nedeniyle meme kanserinin tedavisinde yararlı bir tamamlayıcı tedavi olabileceği de ortaya çıktı.