Prof. Dr. Sami Al-Arian kimdir, nereli? Sami Al-Arian kaç yaşında? Şeklinde internette arama yapan vatandaşlara yanıt olmak ve meraklarını gidermek için konuya haberimizde yer verdik. Ayasofya’nın müzeden camiye çevrilmesine ilişkin açıklamalarıyla birlikte daha da tanınan Müslüman Profesör, Türk halkına ve Türkiye’ye büyük bir ilgi besliyor. 2015 yılında ABD’den sınır dışı edilen Sami Al-Arian, günümüzde Güney Florida Üniversitesi'nde görev alıyor. Prof. Dr. Sami Al-Arian kimdir, nereli? Sami Al-Arian kaç yaşında? İşte Sami Al-Arian hayatı ile ilgili bütün detaylar…
PROF. DR. SAMİ AL-ARİAN KİMDİR, NERELİ? SAMİ AL-ARİAN KAÇ YAŞINDA?
Tam adıyla Sami Amin Al-Arian, 14 Ocak 1958 yılında Kuveyt’te dünyaya geldi. Babasının adı Amin, annesinin ise Laila El-Arian idi. 1948 yılında patlak veren İsrail-Arap Birliği savaşı neticesinde Filistinli aile 1957 yılında Kuveyt’e mülteci olarak göç etti. Kuveyt yasalarına göre ailenin ülkede oturma izinleri vardı fakat vatandaşlık hakları bulunmuyordu. 1966 yılında Kuveyt’ten kovulan aile Mısıra yerleşti.
İlk ve ortaöğretimini Mısır’ın Kahire kentinde alan Sami Al-Arian, 1970’lerin başında Kojak, Starsky ve Hutch, Baretta ve The Fugitive gibi Amerikan TV programlarından İngilizce öğrendi. 1975'te Mısır'ı terk etti. Nahla Al-Najjar ile evliliğinden, Abdullah, Laila, Leena, Ali ve Lama çocukları dünyaya geldi.
Güney Florida Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği profesörü olan Filistinli siyasi düşünür, Clinton yönetimi ve Bush yönetimi sırasında Beyaz Saray'a davet edildi. 2000 yılında Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinde Bush başkanlık kampanyası için aktif olarak kampanya yürütmüştü.
11 Eylül saldırılarının sonrasında Bill O'Reilly ile The O'Reilly Factor hakkında tartışmalı bir röportajın ardından, Al-Arian'ın Güney Florida Üniversitesi'ndeki görev süresi halkın incelemesine girdi.
2003 yılının şubat ayında “Vatanseverlik Yasası” uyarınca 17 suça maruz kaldı. Jürilerden biri onu 8 suçtan beraat ettirdi fakat kalan 9 davada çıkmaza girdi. Daha sonra bir savunma pazarlığı yaptı ve kalan suçlamalardan birini Nisan 2007'ye kadar serbest bırakılıp sınır dışı edilme karşılığında kabul etti. Ancak tahliye tarihi yaklaşırken Virginia'daki bir federal savcı, ayrı bir davada büyük jüri önünde ifade vermesini istedi. Savunma anlaşmasını ihlal edeceğini düşünen Sami Al-Arian, bu teklifi reddetti.
4 Şubat 2015 tarihinde Türkiye'ye sınır dışı edildi.
TÜRKİYE VE AYASOFYA YORUMLARI
İslam ve Küresel İlişkiler Merkezi Direktörü Dr. Sami Al-Arian, Erdoğan'ın "Kudüs ve Filistin ile mücadelede ön saflarda yer aldığını" belirtti.
İstanbul’da bulunan İslam ve Küresel İlişkiler Merkezinin (CIGA) müdürü Sami Al-Arian, "Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesi, güçlü seküler bir Türk devletinin evrimi ve kısmen Batı'nın yatıştırılmasıyla ilgiliydi." dedi.
Devlet desteğiyle Türkiye'de 400 kilise ve sinagogun restore edildiğini de sözlerine ekleyen Küresel ilişkiler uzmanı Sami Al-Arian, "Türkiye, bölgedeki halk ve hükümetlerin meşru seslerinin yanında yer alıyor." şeklinde konuştu.
2015 yılında Türkiye'ye geçmeden önce dört yılı aşkın bir süredir ABD'de yaşayan El-Arian, “Ayasofya 1934'te camiydi ve müzeye dönüştürüldüğünde hiçbir soru sorulmadı. Kilise yapmak istediklerini soran bir parti yoktu.” dedi.