Podcast’in tanımlaması kısaca şu şekilde yapılabilir: Podcasting, genelde dizi halindeki radyo programları, video gibi dijital medya ürünlerinin online yoldan bilgisayar ve taşınabilir teknolojik cihazlara indirilebilecek türde yayınlanmasına denir ve podcast da bu indirilmiş dosyalara denmektedir.

Podcast sisteminin online olarak ses ya da video indirmekten farkı bildirim yolunun bulunmasıdır. Podcast da her yeni bölüm özel yazılımları izleyerek kendiliğinden indirilmektedir ve böylece podcast sayesinde amatör televizyon ya da radyo programlarına abone olma yoluyla herhangi bir cihazla herhangi bir yerde izlemek mümkün olmaktadır.

Podcast’in İlk Ortaya Çıkışı Nasıldır?

Blogların popülerleşerek okuyucuların ilgisini çekmeye başlamasıyla kullanıcıların blogları güncel olarak takip etmeleri zorlaşmaya başlamıştı. Bu nedenle Dave Winer tarafından kullanıcıların takip ettikleri bloglardaki güncellemelerden haber almasını ve kullanıcının bilgisayarına kendiliğinden inmesini sağlayacak RSS Feed teknolojisi üretilmişti.

Blogların gelişmesiyle birlikte artık bloggerlar bloglarında ses kayıtları da kullanmaya başlamışlardı. Blog kullanımı bununla gelişmişti ve insanlar ses kayıtlarını dinlemeye başlamıştı. Bu aşamalar sonrasında sonunda 2003’te RSS Feed kullanımıyla ses dosyaları kendiliğinden indirilmeye başlanarak podcast kavramının ilk ortaya çıkışı gerçekleşmişti.

Podcast’in Yayılması Nasıl Gerçekleşmiştir?

Podcast’in yayılması iki ana etken ile gerçekleşmiştir. Bunlardan ilki iTunes yazılımının ikinci sürümüne podcast desteği konulması, ikincisi ise kendi radyo programlarına podcast programı yerleştiren internet kullanıcılarının bu kullanımının yaygınlaşmasıdır.

iPodların yaygınlaşması ve taşınabilir müzikçalar endüstrisinde açık ara tercih edilerek popülerleşmesiyle insanlar podcast teknolojisini doğrudan tanımıştır. İnternetin yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte online radyo programları da popülerleşmeye başlamıştı ancak insanların radyo programlarını duyurmaları bir problem haline gelmişti. Podcast teknolojisi radyo programlarında kullanılmaya başlanınca bu sorun da ortadan kalkarak insanların istedikleri anda istedikleri yerde radyo programlarını dinlemesine yardımcı olmuştur.

Podcast Yayını Nasıl Yapılmaktadır?

Podcast yayını yapmak için belli ekipmanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ekipmanlar; mikrofon, ses kayıt yazılımı ve bilgisayardır. Ancak bu ekipmanların özellikleri ve gelişmişlik düzeyleri kullanım amacına göre değişmektedir. Örneğin; USB mikrofon ya da XLR mikrofon gibi ayrımlar bulunmaktadır. Gelişmiş bir podcast yayını yapmak isteyenler XLR mikrofon, XLR kablo, ses kayıt cihazı, ses kayıt yazılımı ve gelişmiş bir bilgisayara gereksinim duyacaktır.

Bu ekipmanlar dışında yayının nasıl olacağı, konuşulacakların içeriği, tek kişilik bir anlatımın mı yoksa birkaç kişinin bir araya gelerek yaptığı bir muhabbetin mi tercih edileceği önceden belirlenmeli ve buna yönelik hazırlıklar da tamamlanmalıdır.

Podcast Yayınları Nereden Dinlenmektedir?

Podcast yayınlarının dinlenebileceği yerler şu şekilde sayılabilir: Spotify, SoundCloud, Apple Podcasts ve hatta Google üzerinden dahi podcast yayını dinleme imkânı bulunmaktadır. Bu sayılan platformlarda podcast yayınları hem dinlenebilmekte hem takip edilebilmekte hem de podcast yayınlarından kişiye özel seçkilerin bulunduğu akışlar oluşturulabilmektedir.

Podcast Yayınları Ücretli Midir?

Şimdilik çoğu platformda podcastler ücretsizdir. Özellikle tüm dünyaca kullanılan Spotify kendini müzik ve podcast platformu olarak benimsemekte ve bünyesindeki podcastleri kullanıcılarına ücretsiz olarak sunmaktadır. Spotify’dan farklı olarak Apple, bazı özel podcastlerini sadece Apple Music kullanıcılarına sunmaktadır. Podcast kavramı yeni olduğundan dolayı podcast yayınları çoğunlukla ücretsizdir. Ancak podcastin dünya genelinde yayılmasıyla bu durum da değişecektir.

Türkçe Podcast Yayınları Nelerdir?

Türkçe podcast yayınları podcast kavramı yeni bir kavram da olsa bulunmaktadır. Önerilen Türkçe podcast yayınları şu şekilde sıralanabilir:

  • Fularsız Entellik
  • İlk Sayfası
  • Nereden Başlasam
  • Nasıl Olunur?
  • Anlatsam Roman Olur
  • Yerli Müzik
  • Radyo Tiyatrosu
  • Ha Geldi Ha Gelecek
  • Psikolog Beyhan Budak
  • Açık Bilim
  • Teras Noir
  • Bunu Ben De Yaparım
  • Socrates Podcasts
  • FilmLoverss
  • Yoldayız Geliyor Musun?
  • O Tarz Mı?
  • TeknoSeyir
Editör: Haber Merkezi