Bu veriler, yatırımcıların küresel ekonomik gidişatı ve merkez bankalarının faiz politikalarının olası yönünü değerlendirmeleri açısından kritik önem taşıyor.

Küresel piyasalar, merkez bankalarının para politikalarını gevşetmeye başlamasıyla Eylül ayını olumlu bir notla tamamlayabilir. Yatırımcılar bu hafta euro bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ABD tarım dışı istihdam verileri ve Çin'in imalat ve hizmet sektörlerindeki iş aktivitesini izlemeye devam edecek.

Avrupa

Euro bölgesinde Eylül ayı için açıklanacak olan öncü Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi, bölge için önemli bir odak noktası. Enflasyon, Ağustos ayında yıllık bazda %2,2'ye gerileyerek Temmuz 2021'den bu yana en yavaş artışı kaydetmişti.

Bununla birlikte, çekirdek enflasyon %2,8 ile dirençli kalmaya devam ediyor. Genel beklentiler, manşet TÜFE'nin %1,9'a, çekirdek TÜFE'nin ise %2,7'ye gerileyeceği yönünde.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Eylül ayında bu yılın ikinci faiz indirimini yapmış ancak "belirli bir faiz yolu taahhüdünde bulunmadığını" yinelemişti. Dolayısıyla, enflasyonun daha da düşmesi, yıl sonundan önce ek faiz indirimlerine yönelik beklentileri önemli ölçüde güçlendirebilir.

Piyasalar ayrıca ECB Başkanı Christine Lagarde'ın Pazartesi günü Avrupa Parlamentosu'nda yapacağı konuşmaya odaklanacak. Lagarde'ın para politikası ve bölgenin ekonomik görünümü hakkında görüşlerini paylaşarak bankanın gelecekteki faiz rotası konusunda ipuçları vermesi bekleniyor.

Bunun yanı sıra, S&P Global'in Fransa ve Almanya'nın nihai İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerini Salı günü açıklaması planlanıyor. Ön veriler, her iki ülkenin özel sektörlerindeki iş aktivitesinin keskin şekilde gerilediğini göstererek ECB'nin daha fazla faiz indirimi yapma olasılığını artırmıştı.

Almanya'nın Eylül ayına ait öncü TÜFE verisi de önemli bir gösterge olacak ve verilerin Pazartesi günü açıklanması bekleniyor. Ağustos ayında tüketici fiyatları aylık bazda %0,1 oranında düşmüş ve yıllık bazda %1,9 artış göstermişti. Bu da beklenenden daha düşük bir artıştı.

Yıllık enflasyon oranı, Mart 2021'den bu yana en düşük seviyedeydi. Bu veriler, ECB'nin gevşeme döngüsünü sürdürmesi için olumlu bir işaret olarak görülse de, aynı zamanda kötüleşen ekonomik koşullar arasında harcama gücünün zayıfladığını da gösteriyor. Almanya'nın TÜFE'sinin Eylül ayında bir önceki aya göre %0,1 artması bekleniyor.

Birleşik Krallık'ta ise ikinci çeyrek nihai Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) verileri ile Eylül ayına ait nihai imalat ve hizmet PMI verileri doğrulanacak. Ön veriler, GSYİH'nin çeyrek bazda %0,6 büyüdüğünü ve imalat ve hizmet sektörlerinde iş aktivitesinin büyümeye devam ettiğini göstermişti. Dayanıklı ekonomik görünümün Sterlin'i desteklemeye devam etmesi bekleniyor.

ABD

Eylül ayı tarım dışı istihdam raporu, finansal piyasaların ana odağı olacak. Son veriler, ABD iş gücü piyasasının beklenenden daha hızlı soğuduğunu gösterdi ve bu da Fed'in %0,5 oranında faiz indirimiyle gevşeme döngüsüne başlamasına yol açtı.

Temmuz ayında tarım dışı istihdam 142.000 artarken işsizlik oranı %4,2'ye gerilemişti. Ancak, yarı zamanlı işlerin artışı, genel işsizlik oranının daha yüksek olduğuna işaret ediyor ve son aylarda büyük aşağı yönlü revizyonlar yaşandı.

Fed, işsizliğin yıl sonuna kadar %4,4'e ulaşmasını bekliyor. Ağustos ayı tahminleri ise 144.000 yeni iş ve %4,2'de sabit kalan işsizlik oranını öngörüyor.

ISM İmalat PMI'ı da göz önünde bulundurulmalı. ABD'de fabrika aktivitesi 21 aydır daralıyor ve Ağustos, 2024'ün en zayıf aylarından biri oldu. Veriler zayıf kalırsa, Fed'in faiz indirimlerine devam etme ihtimali artabilir. Eylül ayı PMI'ının daralma bölgesinde kalması bekleniyor.

TCMB konkordato gelişmelerini analiz etti TCMB konkordato gelişmelerini analiz etti

Asya-Pasifik

Asya-Pasifik bölgesinde, Çin Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) Pazartesi günü Eylül ayı imalat ve imalat dışı PMI verilerini açıklayacak. S&P Global de özel sektör için eşdeğer verileri temsil eden Caixin İmalat ve Hizmet PMI verilerini aynı gün yayınlayacak.

NBS verileri, Ağustos ayında imalat sektöründeki iş aktivitesinin art arda dördüncü ayda da daraldığını gösterdi ve Eylül ayında da daralmaya devam edeceği yönünde beklentiler var. Ancak, Caixin verileri, özel sektörün yıl boyunca genişlemeye devam ettiğini gösteriyor.

Geçen hafta Çin, özellikle Asya ve Avrupa'daki küresel borsaları yükselten önemli bir teşvik paketi açıklamıştı. Ancak, bu önlemlerin etkisi henüz açıklanacak verilere yansımayacak.

Kaynak: Haber Merkezi