Nihat Nasır - Muhabir

Mısır’daki piramitler, uzun zamandır birçok komplo teorisinin odağını oluşturuyor. Bu teoriler arasında piramitlerin uzaylılar tarafından inşa edildiği ya da ışık hızını ifade eden koordinatlarla hizalandığı gibi iddialar da bulunuyor. Ancak şu anda Twitter’da dolaşıma giren yeni bir teori, piramitlerin büyük bir selden zarar gördüğünü ve hayatta kalabilmek için bir zaman kapsülü olarak yaratıldığını savunuyor.

Twitter’da bir kullanıcı, “Dışarıdaki tüm bilim insanlarına ve dogmatistlere sesleniyorum, bu gözlemi tümevarımla veya kulaktan dolma bilgilerle göz ardı edemezsiniz. Mevcut hipotezinizin bu özelliği açıklaması zorunludur, yoksa sahte bilimi zorlamış olursunuz,” şeklinde iddialarda bulundu.

Piramitlerin Büyük Tufanla Tahrip Olduğu Yeni Komplo Teorisi 2

Ancak bilim dünyası, bu tür iddiaları kanıtlamak için ispat yükünün hipotezi ortaya atana ait olduğunu ve olağanüstü iddiaların olağanüstü kanıtlar gerektirdiğini vurguluyor. Arkeologlar, piramitlerin bugünkü görünümlerinin yüzyıllar boyunca geçirdiği doğal ve insan kaynaklı değişimlerle açıklandığını belirtiyorlar. Örneğin, piramitlerin yüzeyindeki kireçtaşı kaplamalar zamanla alınmış ve altındaki bloklar açığa çıkarılmıştır.

Büyük bir tufanın piramitleri tahrip ettiğini iddia edenler, bu olayın jeolojik kayıtlarda neden iz bırakmadığını da açıklamak zorundalar. Ayrıca, piramitlerin daha eski olduğu iddiasının, kapsamlı arkeolojik çalışmalarla desteklenen mevcut tarihlendirmelerle çeliştiği belirtiliyor.

Chicago Üniversitesi Doğu Enstitüsü ve Harvard Semitik Müzesi’nden Arkeolog Mark Lehner, “Piramitleri, Mısır mimarisinin ve maddi kültürünün 3.000 yıllık geniş bir zaman dilimindeki gelişimindeki konumlarına göre tarihlendiriyoruz. Gize’de bulduğumuz çömlekler, bu piramitleri inşa eden Dördüncü Hanedan krallarının dönemine ait,” diyor.

Van'da 14 ameliyat geçirdi, sağlığına kavuşamadı Van'da 14 ameliyat geçirdi, sağlığına kavuşamadı

Radyokarbon tarihleme ile de piramitlerin inşa edildiği dönemin doğruluğu onaylanmış durumda. Oxford Üniversitesi Arkeoloji Okulu’ndan Thomas Higham, “Tutankamon’un mezarından alınan, tarihi kesin olarak belirlenmiş tohumlar ve bitki materyalleri kullandık. Ayrıca Kral Djoser’in saltanatının belirli bir yılına tarihlenen Sakkara basamaklı piramidinin altındaki bir odadan elde edilen tohumları da analiz ettik,” diyor.

Sonuç olarak, piramitlerin büyük bir tufandan zarar görmüş eski zaman kapsülleri olduğu iddiası bilimsel kanıtlarla desteklenmiyor. Bununla birlikte, 2023’te yapılan bir araştırma, Büyük Sfenks’in doğal erozyon yoluyla oluşmuş olabileceğini ve daha sonra insan eliyle mevcut şekline dönüştürülmüş olabileceğini öne sürüyor.

Editör: Nihat Nasır