ABD, geçtiğimiz hafta dünya çapında en çok indirilen uygulamalardan biri olan Çin yapımı yapay zeka sohbet botu DeepSeek’i yasaklamayı düşünen ülkeler tek tek ortaya çıktı.

Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley, ABD’de insanların DeepSeek’i kullanmasını veya Çin’de geliştirilen diğer yapay zeka teknolojileriyle etkileşime girmesinin yasaklanması için çalışmalara başladı. Eğer yasa kabul edilirse, bu teknolojileri kullananlar 1 milyon dolara kadar para cezası veya hapis cezasına çarptırılabilecek.

VERİ GÜVENLİĞİ ENDİŞELERİ NEDENİYLE YASAKLAMALAR BAŞLADI

Veri güvenliği endişeleri nedeniyle birçok şirket de DeepSeek’i yasakladı. Şirketin gizlilik politikası, tüm kullanıcı verilerinin Çin’de bulunan sunucularda saklandığını ortaya koyuyor.

Deepseek Dünyayı Birbirine Kattı

                                                  Kaynak: Independent 

İşte DeepSeek’e karşı harekete geçen veya yasaklamayı değerlendiren ülkelerin listesi şu şekilde:

Amazon’un yeni Alexa+ asistanı rekora koşuyor! Kapış kapış gidiyor... Amazon’un yeni Alexa+ asistanı rekora koşuyor! Kapış kapış gidiyor...

İTALYA

İtalya Veri Koruma Kurumu, 28 Ocak 2025’te DeepSeek’in ülkede tamamen yasaklanmasına karar verdi. Apple ve Google uygulama mağazalarından kaldırılan uygulama, İtalyan kullanıcılar tarafından artık indirilemiyor.

Regülatörler, DeepSeek’in ana şirketleri olan Hangzhou DeepSeek Artificial Intelligence ve Beijing DeepSeek Artificial Intelligence’ın GDPR (Avrupa veri koruma yasası) uyumluluğunu kanıtlaması gerektiğini belirtti.

İtalya, daha önce 2023 yılında OpenAI’nin ChatGPT’sini de yasaklamış, ancak 15 milyon avroluk bir cezanın ardından yeniden kullanımına izin vermişti.

TAYVAN

Tayvan hükümet kurumları, yapay zeka platformunun oluşturduğu güvenlik riskleri nedeniyle DeepSeek’in yasaklanmasına karar verdi.

Tayvan Dijital İşler Bakanlığı yaptığı açıklamada, kritik altyapıyla ilgili şirketlerin ve devlet kurumlarının da uygulamayı yasaklaması gerektiğini belirtti. Açıklamada, "DeepSeek AI hizmeti bir Çin ürünüdür. Çalışma prensibi sınır ötesi veri aktarımını içerir ve bilgi sızıntısı ile diğer güvenlik endişelerine yol açabilir." denildi.

AVUSTRALYA

Avustralya, 4 Şubat Salı günü DeepSeek ürünlerini devlet sistemlerinden ve cihazlarından tamamen kaldırdı. Uygulama yasaklandı.

İçişleri Bakanı Tony Burke, Çin yapımı AI teknolojisinin ulusal güvenlik açısından risk oluşturduğunu belirtti. Ancak yasağın “ülkeye özel değil, yalnızca Avustralya hükümetine ve varlıklarına yönelik risk odaklı” olduğunu vurguladı.

"Yapay zeka büyük bir potansiyele ve fırsata sahip, ancak güvenlik tehdidi oluşturduğunda hükümet olarak tereddüt etmeden harekete geçeriz." dedi.

Deepseek Dünyayı Birbirine Kattı 1

ABD

ABD henüz resmi bir hükümet yasağı uygulamasa da Kongre ofislerine DeepSeek teknolojilerini kullanmamaları yönünde uyarılar yapıldığı bildiriliyor.

NASA ve Pentagon’un Savunma Bilgi Sistemleri Ajansı gibi bazı devlet kurumları, çalışanlarının uygulamayı kullanmasını yasakladı. ABD Donanması ise tüm personeline DeepSeek kullanımını tamamen yasaklayan bir genelge yayımladı.

ABD Donanması tarafından yapılan açıklamada, yasağın "uygulamayla ilgili potansiyel güvenlik ve etik kaygılar" nedeniyle getirildiği belirtildi.

Bazı eyaletler de DeepSeek’i yasaklamayı düşünüyor. Teksas, hükümet cihazlarında DeepSeek ve diğer Çinli teknoloji firmalarına ait yazılımları yasaklayan ilk eyalet oldu.

Eğer Senatör Hawley’in sunduğu yasa tasarısı kabul edilirse, Çin’de geliştirilen yapay zeka ürünlerini kullanan kişiler 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

DİĞER ÜLKELERDE SON DURUM

Belçika, Fransa ve İrlanda’daki veri koruma otoriteleri, DeepSeek’in vatandaşlarının kişisel verilerini nasıl işlediğini araştırmaya başladı ve bu ülkelerde bir yasak getirilmesi olasılığı değerlendiriliyor.

Güney Kore ve Hindistan da DeepSeek’in gizlilik ve güvenlik ihlalleri nedeniyle yasaklanabileceğini sinyalleri verdi.

Editör: Berfin Bitirim