Fransa’daki ana suçlamalar, Telegram'ın çocuk istismarı materyallerini (CSAM) depolama ve dağıtma ile uyuşturucu ticareti, organize dolandırıcılık ve diğer yasa dışı işlemleri kolaylaştırma suçlarına karıştığı iddialarını içeriyor.

Kopenhag Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü öğretim görevlisi Yevgeniy Golovchenko, Euronews Next'e yaptığı açıklamada, “Telegram bir ikilem içinde. Bir yandan, bu tür bir çatışmayı istemiyor olabilirler, bu yüzden Fransız yasalarına uymak için teşvikleri olabilir,” dedi.

Golovchenko, “Öte yandan, uyarlar ve içerik moderasyonunu artırırlarsa, bu, ürünlerinin özüne karşı olduklarını işaret eder,” şeklinde ekledi.

Anti-Hükümet Markası

Telegram, az moderasyon uygulayan ve kullanıcı verilerini devletlere vermeyen bir platform olarak tanıtılmakta. Ancak uçtan uca şifreleme varsayılan bir ayar değil, bu da birçok kullanıcının verilerinin saklandığını bilmeden mesaj başına şifreleme seçmesi gerektiği anlamına geliyor.

Telegram, 2013 yılında Pavel ve Nikolai Durov kardeşler tarafından başlatıldı. Telegram, hız, güvenlik ve devlet müdahalesinden kaçınma amacıyla bir mesajlaşma uygulaması olarak hayata geçti. Durov'un önceki sosyal medya girişimi VKontakte (VK), Rus yetkililerden kişisel verileri Rus güvenlik hizmetlerine vermesi için baskı gördü. Bu talepler arasında, Rus muhalefet lideri Alexei Navalny'nin hesabının engellenmesi de vardı.

Durov, bu baskılar sonucunda Rusya'dan ayrıldı, VK'yi sattı ve ardından Telegram'ı kurdu. Temmuz 2024 itibarıyla Telegram, dünya çapında 950 milyondan fazla aylık aktif kullanıcıya ulaştı.

Golovchenko, “Telegram’ın itibarı, devletle iş birliği yapmama projesi olarak biliniyor,” dedi ve Durov'un Rusya'dan ayrılma ve dünya genelinde birçok yasağa karşı durma hikayesinin bu markayı pekiştirdiğini belirtti.

Putin ve Macron, Azerbaycan'daki COP29'a katılmayacak Putin ve Macron, Azerbaycan'daki COP29'a katılmayacak

Regülasyonları Umursamıyor

Ancak Telegram'ın zaten sorunlu bir itibarı vardı. Uygulama, İran veya Belarus gibi ülkelerde anti-hükümet protestolarını düzenlemek için popüler bir araç haline geldi ve Ukrayna savaşında da bir iletişim aracı olarak kullanıldı. Ancak, aynı zamanda Rus askeri ve propaganda grupları ile küresel aşırı sol ve suç örgütleri tarafından da kullanıldı.

CEPA'dan William Echikson, “Bu durum Telegram'ın itibarında etkili oldu. Telegram, asla temiz bir şirket olarak bilinmedi,” dedi. 

Echikson, “Regülatörleri bu kadar cesurca görmezden gelen bir şirket daha görmedim. Yasaları görmezden gelmeleri beni şaşırtmadı,” şeklinde ekledi.

Rusya'nın 2018'de Telegram'ı yasaklama girişimlerine rağmen, bazı kamu yetkilileri şimdi Rusya'nın Durov'a yardım etmesi gerektiğini savunuyor. Bu durumun, Rus propaganda anlatısına Batı'nın otoriter ve yeterince özgür olmadığı şeklinde katkıda bulunabileceği belirtiliyor.

Telegram, Ukrayna'daki her iki tarafın da bir parçası olduğu için, platformun içerik moderasyonu hangi yönde olursa, Ukrayna'daki eleştirileri artırabilir ve Rusya'dan övgü alabilir veya bunun tersini gerçekleştirebilir.

Editör: Mürvet Kara