Merve Dere/Muhabir
Kozmetik ürünler, egzersiz ve beslenme gibi yaşlanma karşıtı yöntemler arasında sıklıkla gözden kaçan bu yöntem, uyku düzeniyle ilgili. Çoğu kişi, cilt bakım rutinlerinde uyku faktörünü önemsemeyebilir, ancak sürekli olarak yeterince uyumamanın yaşlanma sürecini hızlandırdığı kanıtlanmış durumda. Uykusuzluk, vücudun stres hormonu olan kortizol seviyelerini artırır. Bu durum, cildin elastikiyetini, hacmini ve nemini koruyan kolajen ve elastin gibi maddelerle birlikte çalışan yapıları bozar, erken sarkma ve kırışıklıklara yol açabilir.
Uykunun sağlıklı bir cilt için önemi, vücudun cildi onarmak için kullandığı melatonin hormonuyla ilişkilidir. Yedi ila dokuz saatlik düzenli uyku, cilt hücrelerinin çevresel hasarı onarmasına yardımcı olur. Melatonin, serbest radikallere karşı savaşan güçlü bir antioksidan olarak görev yapar, böylece göz altı morluklarını aydınlatır, kırışıklıkları azaltır, kolajen üretimini artırır ve UV hasarını onarır. Ayrıca, cildin bariyer fonksiyonunu restore eder, nemini içeride tutar ve dışarıdaki çevresel stres faktörlerine karşı korur.
Uyku, diğer yaşlanma karşıtı ürünlerden farklı olarak ücretsizdir ve uzun vadede cilt yaşlanmasını önler. Dermatolog Dr. Melanie Palm, Vogue dergisine verdiği demeçte, "Yeterli uyku, kırışıklıkları, yaşlılık lekelerini, cilt sarkmalarını ve diğer yaşlanma belirtilerini azaltmada çok etkilidir. Bu nedenle, düzenli olarak yedi ila dokuz saatlik bir uyku düzeni, sağlıklı ve genç bir cilt için son derece önemlidir." şeklinde konuştu.