Dünyanın en ilginç etkinliklerinden biri olan Hindistan ve Pakistan sınırında gerçekleşen “Attari – Wagah Sınır Geçit Töreni” diğer adıyla “Attari–Wagah border ceremony” her yıl askerlerin nöbet değişimi töreni.

Pakistan'ın Lahor şehrine bağlı Wagah kasabası ile Hindistan'ın Amritsar kenti arasında yer alan sınır kapısının kapanışı için iki ülke askerlerince eş zamanlı şekilde 1959'dan bu yana her gün tören düzenleniyor. 1959’dan bu yana sınır kapısında haftanın 7 günü gün batımında sürdürülen bu gösteriyi izlemek isteyenler için bilet satışı yapılıyor. Ama bu gösterinin en özeli her iki ülkenin Kurtuluş günleri yani 14 Ağustos ve 15 Ağustos tarihlerinde gerçekleşiyor. Bu tarihlerde ziyaretçiler akın edip daha çoskulu bir şekilde bayrak töreni kutlanıyor.

İşgalci İsrail Başbakanı Netanyahu: Yahya Sinvar'ın artık hayatta olmaması nedeniyle ateşkes anlaşmasında ilerleme var İşgalci İsrail Başbakanı Netanyahu: Yahya Sinvar'ın artık hayatta olmaması nedeniyle ateşkes anlaşmasında ilerleme var

Yerel saatle 15.30'a kadar karşılıklı giriş ve çıkışların yapıldığı sınır kapısı kapatıldıktan sonra sınırın her iki tarafında da bayrak töreni için hazırlıklar başlanıyor.

Töreni izlemek isteyenler tribünleri doldururken, gaziler ve amigolar da çeşitli gösteriler gerçekleştiriyor. Sınırın her iki tarafında da açılan yüksek sesli marşlar tören boyunca devam ediyor.

Gösteriler 1 saat sürüyor

Saat 17.30'a doğru başlayan ve yaklaşık 1 saat süren gösteride, postallarının altına demir çakılı askerlerin sınır kapısına yürümesi ve ayaklarını başlarına kadar kaldırarak sertçe yere vurması tribünlerde coşkuya neden oluyor. Bu olay her iki üke için oldukça önemli. Herhangi bir hata durumunda iki ülke vatandaşları sesli bir şekilde olaya müdahale edip karşı tarafı yerip dalga geçebiliyor.

Genellikle uzun ve iri yapılı askerlerin görev yaptığı bayrak töreninde, askerler tören sırasında rakiplerine sertliklerini göstermek için ellerinden geleni yapıyor.

Sınır kapısının gösteri sırasında açılmasıyla iki ülke askerleri birbirlerine karşı güç gösterisinde bulunmak amacıyla çevik hareketler sergiliyor.

Birbirlerine yumruklarını ve kol kaslarını gösteren askerler, rakibinin performansını beğenmediğini göstermek için el baş parmaklarını aşağı doğru tutuyor.

Tören, her iki ülkenin askerlerinin sınırın sıfır noktasında bayrakları indirmesi ve el sıkışmasıyla son buluyor.

Bayrak töreni rekabetin sembolü

Törenin ardından vatandaşlar sınırda nöbet tutan ve gösteriyi düzenleyen askerlerle hatıra fotoğrafı çektiriyor.

Tören alanının yakınında iki ülke sınırını zincirle birbirinden ayıran noktada Pakistan ve Hindistan vatandaşları sohbet edebiliyor.

1959’da iki ülke arasındaki iş birliği ve kardeşliği geliştirmek amacıyla başlatılan bayrak töreni, iki ülke arasında milli bir gurur kaynağına ve rekabet alanına dönüşmüş durumda.

Hindistan, Mart 2017'de, sınıra 110 metre yüksekliğinde bayrak direği dikti. Pakistan ise aynı yıl ağustosta hududa 122 metre uzunluğunda bayrak direği dikerek buna cevap verdi. 

Bayrak töreni, zamanla oldukça ünlü bir etkinlik haline gelmesi dolayısıyla sınırın her iki tarafında da tribünler yer alıyor. Hindistan tarafındaki tribünlerin ise daha geniş olduğu söyleniyor.

Tören sırasında amigoların coşkulu sloganlarıyla hareketlendirdiği tribünlerde rekabet ruhu hakim oluyor. Bazı vatandaşlar bu heyecanla sınır kapısına yönelmek istese de askerler buna engel oluyor.

İki ülke askerlerinden herhangi birinin tören sırasında düşmesi, tökezlemesi veya beklenilen performansı sergileyememesi ise rakip tribünlerce alaya alınıyor.

 Bazı sosyal medya paylaşımlarında ileri sürülenin aksine Attari-Wagah Hindistan ile Pakistan arasındaki tek sınır kapısı değil. Attari-Wagah, 1999 yılında Aman Setu açılmadan önce iki ülke arasındaki tek karayolu bağlantısıydı.

Editör: Hicret Yücel