Nagoya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Profesör Takayuki Hoshino liderliğindeki proje, oyuncuların ekranda küçük bir üçgeni düşman damlacıklara ateş ederken kontrol etmesini sağlıyor. Atari’nin 1979 yapımı Asteroids oyununa benzeyen bu versiyon, dijital dünyanın gerçek dünyayla nano ölçekte etkileşime girdiği "nano-karışık gerçeklik" (nano-mixed reality) teknolojisini kullanıyor.
“Sistem, oyun gemisini optik bir görüntü ve kuvvet alanı olarak gerçek nano fiziksel alana yansıtarak, nanoparçacıklar ile dijital unsurların etkileşime girdiği bir MR (karma gerçeklik) oluşturuyor,” diyen Hoshino, sözlerine şöyle devam etti: “Bu oyun, oyuncunun bir gemiyi kontrol edip gerçek nanoparçacıklara ateş ederek onları itmesini sağladığı bir atış oyunudur. Bu sayede, dijital veri ile fiziksel nano nesneler arasında gerçek zamanlı bir etkileşim oluşturmayı başardık.”
İSTEDİKLERİ GİBİ HAREKET ETTİREBİLİRLER
Oyundaki düşman damlacıklar, polistirenden yapılmış gerçek nanoparçacıklardır. Oyuncular, üçgen karakterlerini bir joystick ile hareket ettirir. Ancak gerçekte yaptıkları şey, bir elektron ışınının tarama desenlerini manipüle etmektir. Bu ışınlar, karmaşık elektrik alanları oluşturmada kullanılırken aynı zamanda nano ölçekli parçacıkların gerçek zamanlı görüntülerini de sağlar. Oyuncular, elektron ışınlarını "nano mermi" olarak ateşleyerek düşman nanoparçacıkları istedikleri gibi hareket ettirebilirler.
Araştırmacılar, yayımladıkları bir YouTube videosunun açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Nano boyutta odaklanmış elektron ışınlarını yüksek hızda tarayarak, ekran yüzeyinde dinamik elektrik alanı desenleri ve optik görüntüler üretmeyi ve nanoparçacıklar arasındaki kuvvet alanını gerçek zamanlı olarak kontrol etmeyi başardık. Bu kuvvet alanı ekranını kullanarak, bilgi alanı ile nano malzeme alanını gerçek zamanlı olarak birbirine bağlayan 'nano karışık gerçeklik' oluşturduk ve nano dünyada özgürce kontrol edilebilen ‘dünyanın en küçük atış oyununu’ sergiledik.”
TEKNOLOJİYİ GÖSTERMEK ASIL AMAÇ
Eski video oyunlarının minyatür versiyonlarını yaratmak başlı başına bir amaç olsa da, araştırmacılar bu oyunu aslında teknolojiyi göstermek için geliştirdi. Bu teknik, nano ölçeklerde malzemeleri hassas bir şekilde manipüle etmek için kullanılabilir.
“Gerçek zamanlı olarak oluşturulan nesneleri 3D yazdırabilir, bu da 3D baskı dünyasında devrim yaratabilir,” diyen Hoshino, ayrıca şu eklemeyi yaptı: “Veya aynı yönlendirme tekniğini kullanarak toksik ajanları canlı organizmalardaki belirli hücrelere yönlendirip onları yok edebiliriz.”